Lugeja küsib: kas aegunud päevituskreem on parem kui mitte midagi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Kas säilivustähtaja ületanud päikesekaitsekreemi kasutamine on lubatud, kui ühtki teist kreemi pole parasjagu käepärast?» soovib lugeja teada You Beauty portaalis.

Vastab dermatoloog Karen Burke

Iga päikesekaitsekreemi pakendile on märgitud selle säilivustähtaeg. Enamasti kestab see aasta või kaks, heal juhul koguni kolm aastat. Kindlam oleks muidugi aegunud toode ära visata ja osta uus. Kuid kui üks silm kinni pigistada, võib avaldada tõe, et enamasti kõlbab päikesekaitsekreemi kasutada ka kuus kuud pärast säilivustähtaja lõppu. Sel perioodil on see tõepoolest parem kui mitte midagi, kuid hiljem pole muud, kui tuleb sellest loobuda ja uus soetada.

Iga päikesekaitsekreem on erinev ja seetõttu pole võimalik üldistades öelda, kaua kreem säilib. Toote aegumist mõjutavad teisedki tegurid, mis looduse tõttu on ebastabiilsed. Seda eriti juhul, kui tegu on orgaanilise tootega. Peamiselt kiirendavad kreemi riknemist just UV-kiirgus ja kuumus, mispärast ei tohiks seda jätta suvel autosse. Lisaks tasub randa kaasa võtta korraga vaid üks kreem, mitte kõiki korraga, mis kodust leiab.

Päikesekaitsekreeme testitakse samades anumates, milles neid müükase, sest toote koostis võib reageerida pudeli materjaliga, muutes kreemi keemilist koostist. Ajapikku hakkab ka plastikanum lagunema ja selle tagajärjel on võimalik, et kui kasutad vana kreemi, hõõrud koos sellega oma nahale ka plastiku osakesi.

Kui kreem näeb kummaline välja või lõhnab pahasti, siis on alati kindlam see ära visata.

Kasutades päikesekaitsekreemi nii, nagu see on ette nähtud, ei tohiks tegelikult kreemi säilivusaeg üldse probleeme tekitada. Selleks, et päevitada, tuleks kogu oma keha rohke kreemiga katta ning mõne aja pärast juurdegi lisada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles