Tüümianiõli on menstruatsioonivalu vaigistamisel efektiivsem kui ibuprofeen

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iraanis asuv Baboli meditsiiniülikool tegi 84 naistudengi peal katse, millest selgus, et tervisepoodidest kättesaadav naturaalne tüümianiõli saab menstruatsioonivalude leevendamisega paremini hakkama kui tehislikult loodud ibuprofeen.

Taimeekstrakti tuleb määrida kõhule, mitte sisse võtta. Võrreldes ibuprofeeniga on see naisele kahtlemata tervislikum, sest sel pole ibuprofeenile omaseid ebameeldivaid kõrvaltoimed nagu seedetrakti verejooks, kõhukinnisus, kõhulahtisus, puhitused, kõrvetised ja oksendamine, vahendab Daily Mail.

Katse käigus jagati vabatahtlikud kolme gruppi. Neist esimesele anti valuvaigistamiseks ibuprofeeni, teisele tüümianiõli ja kolmandale platseebotablette. Enne ravi märkisid naised kümne palli süsteemis, kui intensiivset valu nad tunnevad. Järelkontrollid toimusid tund aega pärast iga uut annust ning seejärel uuesti 24 ja 48 tundi hiljem.

Tüümianiõli puhul langes valuindeks esimese menstruatsiooni ajal 6,57 pealt 1,21 peale ja teise tsükli ajal 1,14 peale. Ibuprofeeni puhul 5,30 pealt esimese tsükli ajal 1,48 peale ja teise menstruatsioonitsükli ajal 1,68 peale.

Teadlaste sõnul järeldus katsest, et tüümianiõli osutus menstruatsiinivalu leevendamisel väga heaks, ibuprofeen mõõdukaks ja platseebotabletid ebaefektiivseks.

Tüümianiõli saadakse osaliselt kuivanud taime õisikutest ja lehtedest ning see sisaldab biotsiidi tümool. Uuringu tulemused avaldatakse ajakirja Caspian Journal of Internal Medicine kevadnumbris. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles