Heatujutoit: millised toiduained sisaldavad dopamiini?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pärast pikka ja stressirohket tööpäeva unusta keha stimuleerivad toidud, kiirtoit, alkohol ja sigaretid. Su keha vajab hoopis korralikku dopamiinilaengut. Dopamiin teeb tuju paremaks, mõjub hästi vaimsele tervisele ja suurendab õnnetunnet.

Healthmeup.com toob mõned näited, millistes toiduainetes on kõige rohkem dopamiini.

Kaunviljad. Oad, läätsed ja herned sisaldavad ohtralt valke. Lisaks vallandavad kaunviljad kehas ka dopamiini ja hormooni, mis annab kehale märku, et kõht on täis saanud.

Brokoli. Brokoli on supertoiduaine, mis muutub erinevates köökides üha populaarsemaks. Brokolis on valke, mis mõjuvad hästi ainevahetusele ja aitavad kaalulangetusele kaasa. Brokolis olevad aminohapped vallandavad ajus dopamiini, mis tõstab tuju.

Punapeet. Peet suurendab raua taset kehas. Peedis on ka aminohapet nimega betaiin, mis mõjub kui antidepressant ja stimuleerib dopamiini tootmist. Seega võib peeti pidada looduslikuks tujutõstjaks.

Porgand. Porgandis on A-, C-, E- ja K-vitamiini, kaaliumi, niatsiini, vitamiini B6 ja mangaani. Need vitamiinid ja mineraalid vastutavad selle eest, et aeglustada vananemisprotsessi, vähendada südamehaiguste riski, parandada hammaste ja maksa tervist ning ennetada nakkushaiguseid.

Banaan. Selleks, et suurendada dopamiini taset ajus, on tarvis hormooni nimega türosiin. Banaanis on seda suures koguses ja banaanid aitavad ka kaalulangetusele kaasa.

Maasikad. Maasikates on palju C-vitamiini, mis on oluline aju tervise jaoks. C-vitamiin võitleb ajus vabade radikaalidega, muutes dopamiini ligipääsu lihtsamaks.

Piparmünt. Mitmed maitsetaimed suurendavad õnnetunnet, üheks selliseks on näiteks piparmünt. Piparmünt mõjub hästi seedeelundkonnale, parandab naha välimust, immuunsust ja hammaste tervist. Piparmünt aitab ennetada ka südamehaiguseid, astmat, bronhiiti, kuseteedepõletikke ja liigesvalu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles