Kuidas aru saada, kas mees võib osutuda psühhopaadiks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Koduvägivalla juhtumite arv on kahjuks viimasel ajal tõusnud. Kui oskad juba suhte alguses näha, millised märgid võivad viidata agressiivsele partnerile, siis võib see sind säästa ebatervest suhtest ja ühtlasi päästa su elu.

Naisteportaal Allwomenstalk toob välja mõned märgid, mis võivad viidata sellele, et partner on kas vaimselt või füüsiliselt agressiivne.

Ta paistab olevat tõeline romantik

Selleks, et tuvastada agressiivset partnerit, tasuks usaldada oma kõhutunnet. Kui sulle tundub, et mees on liiga hea, et tõsi olla, siis võib midagi tema juures valesti olla. Psühhopaadi peamine eesmärk on sind oma maailma tõmmata, et ta saaks sind kontrollida. Sageli teevad nad suuri žeste, mis võtavad sind sõnatuks ja on ääretult romantilised. Ta teab alati, millal mida öelda. Ole ettevaatlik ja jälgi, kas paned teisigi ohumärke tähele.

Ilustamine annab alati häid tulemusi

Psühhopaadist peigmees kiidab ennast alates esimesest päevast. Ta uhkustab oma saavutustega, et end sinu silmis ihaldusväärsemaks muuta. Ta räägib sageli oma kordaminekutest, mis jätavad mulje, et ta on emotsionaalselt ja majanduslikult stabiilne. Sageli võib ta väita, et töötab mainekas firmas ja on kõrge koha peal. Taoliste väidete puhul tasuks interneti abil taustauuringut teha.

Kas ta solvas mind?

Ilmselt küll. Psühhopaadi tunnusjoontega mehed on osavad manipuleerijad. Kui talle tundub, et ta on sind oma võrku mässinud, siis hakkab ta sind väikeste kommentaaridega solvama. Esialgu võib ta kasutada solvavaid sõnu, mida sina ei pruugi üldse teadagi. Suhte alguses võib sageli juhtuda, et ta manipuleerib sinuga ja sa jääd uskuma, et mõistsid tema öeldut valesti.

Ta kontrollib sinu rõiva- ja meigivalikut

Psühhopaadist mees tahab kontrollida seda, kuidas sa end teistele näitad. Ta jälgib sind, et kindlaks teha, mis sinus ebakindlust tekitab. Kui ta tajub, et sul on temaga emotsionaalne side, siis hakkab ta su ebakindlusi sinu vastu kasutama. Ta üritab sind veenda, et peaksid oma riietus- või meigistiili muutma nii, kuidas talle meeldib. Tegelikkuses tahab ta leida uusi võimalusi sinu alandamiseks ja kontrollimiseks, muutes sind vähem atraktiivseks teistele meestele.

Ta võib sind avalikult alandada

Mees leiab viise, kuidas sind oma naljade peategelaseks muuta. Ta teab, et see ärritab või kurvastab sind ning täpselt sel põhjusel ta seda teebki. Ta provotseerib sind meelega, et jääks mulje, justkui sa reageeriksid üle tema süütu narrimise peale. Kõrvaltvaatajatele võibki jääda mulje, et probleem on hoopis sinus, sest sa oled liialt tundlik. Mees kasutab seda aga sinu vastu, et sind veelgi enam kontrollida.

Kus sa oled?

Praeguseks on teie suhe jõudnud nii kaugele, et mees teab kõiki mooduseid, kuidas sind soovi korral kätte saada. Ta helistab sulle tööle, otsib sind, kui oled sõbranna juures ja võib isegi arstivisiidile kaasa tulla. Ta tahab igal hetkel teada, kus sa oled. Sel viisil on tal lihtsam varjata oma halba käitumist, näiteks petmist, ja ennetab võimalust, et ta võib sulle millegagi vahele jääda. Ta tahab sinu elu täielikult kontrollida ja võib endast välja minna, kui sind kohe kätte ei saa.

Kas tunned ebamugavust?

Üks koht, kus psühhopaat täielikku kontrolli ihkab, on magamistuba. Ta võib meelega üritada teha midagi, mis on väljaspool sinu mugavustsooni. Seksi suhtes on tema jaoks olulisem, et tema saaks rahuldatud, sinu vajadused jätavad teda külmaks. Talle meeldib ka see, kui sa tunned magamistoas alandust. Sinu tunded pole tema jaoks kõige tähtsamad, aga kui ta suudab sind nutma ajada, siis ta tunneb end võitjana.

Kõik teised ütlevad, et ta on hea mees

Psühhopaadist mehe suurim võit on see, kui ta suudab sind ümbritsevaid inimesi veenda, et ta on imeline mees. Kui ta võidab sinu lähedaste poolehoiu, saab ta hakata nendega manipuleerima. Ta jätab mulje, et on väärt kaastunnet, samas kui sinust teeb ta igas olukorras patuoina. Ta käitub sinu lähedaste juures alati laitmatult ega näita oma tõelist palet. See meistermanipuleerija kasutab sinu lähedasi, et sind lõksu püüda ja välistada võimaluse, et saaksid sealt põgeneda.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles