Lauseid, mida tuleks tööl öelda iga päev

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esmamuljest võib kujuneda püsiv arvamus kellestki. Selleks, et paremat muljet jätta, soovitatakse enamasti hästi riietuda, rohkem lugeda (et jätkuks põnevaid vestlusteemasid), ja jälgida, et internetist sinu kohta saadav info oleks viisakas, sest tänapäeval teevad paljud enne esmakordset kohtumist teise kohta väikese taustauuringu.

Kui palju see tegelikult mulje kujundamist mõjutab? Erinevalt üldisest arusaamast on esmamulje puhul öeldul palju suurem osakaal kui tegudel. Selleks, et seda tööl enda jaoks ära kasutada, peaksid alustuseks sisse harjutama, et kasutaksid igapäevaselt alljärgnevaid lauseid. Kui kasutad neid piisavalt sageli, muudad oluliselt seda, kuidas ümbritsevad inimesed sinusse suhtuvad, kirjutab Business Insider.

«Ole lahke.»

Millegipärast öeldakse seda järjest harvem. Selle asemel kas mühatatakse midagi või heal juhul öeldakse «Pole probleemi» või «Pole tänu väärt». Vähemalt tööl peaks jääma siiski võimalikult viisakaks. Miks? Sest kui ütled «Ole lahke» asemel midagi muud, muudab see kogu sõnumit. «Ole lahke» toonitab, et oled teinud midagi kiiduväärt kellegi heaks. Öeldes näiteks: «Pole tänu väärt,» jääb mulje, et see polnud üldse oluline. Sõnades «Ole lahke», kinnistad arusaama, et su pingutus oli midagi väärt ning selle taga peitub oluline sõnum.

«Ma tean, mis toimub.»

Kui oled kunagi töötanud sellises kohas, kus teavet hoitakse nagu suurimat aaret, siis oskad hinnata poolehoidu, mis tekib inimeste vastu, kes ei salatse. Loomulikult pole vaja targutada või kuulujutte levitada, kuid kui sa tead midagi, mis võib oluliselt mõjutada teiste elu, siis selle info jagamine teeb sind hetkega meeldivamaks inimeseks.

«Kuidas ma saan sind aidata?»

Mitte keegi ei saavuta midagi märkimisväärset täiesti üksinda. Kui mõned sotsiopaadid välja arvata, oleme lõpuks väga tänulikud neile, kes aitavad meil millegagi hakkama saada. Eriti tänulik ollakse neile, kes proaktiivselt aidata soovivad. Selleks ei pea muidugi töökaaslase kätt hoidma, kuid kui sul on võimalus ilma suurema pingutuseta kellelegi head teha, võid anda suure panuse tema edukusse.

«Ma uurin välja.»

See on sarnane eelmisele, kuid veelgi proaktiivsem. See näitab, et sa oled valmis peale aitamise veelgi rohkem vaeva nägema. Kas oled tähele pannud, et tööl kipuvad need kõige ebameeldivamad kolleegid ütlema abipalve vastuseks selle vastandi: «See pole minu töö»?

«Ma usun sinusse.»

Henry Ford meenutas kunagi, et kui ta oli veel tundmatu ja töötas bensiinimootoritega, sai ta palju julgustust Thomas Edisonilt, kes siis oli juba kuulus. See on hämmastav, kui suure tõuke võib anda kellegi tunnustus ja hea sõna, et veelgi pingsamalt töötada ja rohkem saavutada. Sel lühikesel ja lihtsal lausel on suur  ja positiivne mõju nii lausujale endale kui ka inimesele, kellele seda öeldakse. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles