Norra lasteaialapsed magavad lõunauinakut õues

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine lapsevankriga. Pilt on illustreeriv.
Naine lapsevankriga. Pilt on illustreeriv. Foto: Reuters/ScanPix

Kuressaare ametikooli hooldustöötaja ja lapsehoidja eriala õpilased Gerda Õisnurm ja Ragne Põld said Tänu EL Leonardo da Vinci programmile võimaluse olla kolm nädalat praktikal Põhja-Norras Lakselvi linna lasteaias. Peamise erinevusena hakkas õpilastele silma, et seal magavad lõunauinakut vaid väiksemad lapsed.

Lakselvi lasteaed on õpilaste sõnul väike ja armas, seal käib 47 last kolmes rühmas ja personali kogu maja peale kokku on 13 inimest. Nemad olid tööl sõimerühmas, kus lapsed olid vanuses 1–2,5 aastat. Rühmas oli üheksa last ja kolm kasvatajat, kirjutab Meie Maa.

«Erinevus Eesti lasteaiaga on see, et Norra lasteaias ei toimu väga palju õpitegevusi, tähtis on anda lastele aega vabalt mängida. Lastele antakse rohkem vabadust ja võimalust ise katsetada, uurida ja oma vigadest õppida,» kirjeldavad õpilased, et peamine on sotsiaalsete oskuste õppimine mängides.

Erinevus Eesti lasteaiaga võrreldes on õpilaste sõnul on ka see, et Norra lapsed, kui nad on saanud vanemaks kui kolm aastat, lasteaias enam ei maga. Magavad vaid nooremad lapsed ja nende une pikkus on vanemate poolt ette antud. Lapsed magavad õues vankrites. Rühma ruumides voodeid ei ole.

«Teine suur erinevus Eesti lasteaiaga on see, kuidas on korraldatud laste toitlustamine,» kirjeldavad õpilased. «Lapsed tulevad lasteaeda oma toidukarbiga, milles on võileivad ja jogurt. Oma toitu söövad nad hommikul ja õhtuooteks. Lõunasööki saavad lapsed lasteaiast, neile antakse võileibu, piima ja puuvilja. Sooja toitu tehakse kord nädalas. Kuna lasteaias kokka ei ole, teeb oma rühmale söögi kasvataja ise.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles