Monika Kuzmina: õpi andestama ja saad vabaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monika Kuzmina
Monika Kuzmina Foto: Margus Vilisoo

Monika Kuzmina jätkab ühise õpetliku jalutuskäiguga mööda igaühe õnnelikuks ning edukaks saamise rada. Mööda rada, mis on just meile loodud – sulle, mulle ja meile kõigile.

Teeme rajal samme sammhaaval. Esimene üüratu samm õpetas meil leidma endast üles julguse, et olla see, kes me päriselt oleme ja tegema seda, mida kogu hingest armastame. Peale seda võtsime ette järgmise õpetliku sammu astumise ning saime teada, et selleks, et oma rajal ka püsida, vajame suures koguses jõudu ja jaksu, et olla järjepidev.

Nüüd oleme jõudnud aga olulise teema juurde, mis tihtipeale takistab meil kõigil tegemast just seda, mida me soovime – selle oskuse puudumine võib saada saatuslikuks iga unistuse saavutamisel. Jutt käib andestamise oskusest. Jutt käib suurimast vanglast vabanemisest – iseenda vanglas vabanemisest.

Õpi andestama

Sa võid südames teada, mida oled siia ilma tulnud tegema ning milline on sinu unistuse rada, kus õnnelikult ennast teostada ning samuti võid olla väga järjepidev aga kui sul puudub andestamise oskus, võib tõelise edu saavutamine lükkuda kaugustesse.

Andestamist on ehk kergem alustada teistele andestamisest. Miks? Sest eks me ikka oleme kõik harjunud teisi süüdistama ja teeme seda justkui alateadlikult. Kui oleme parajal hulgas teistele inimestele andeks andnud, siis tuleb tõeline andestamise kest maha ja me saame aru, et tegelikkuses oleme taas meie ise need, kellele me andeks andma peame. 

Algatuseks siis võta esialgu kätte ja andesta kõigile, kes on sulle su elus liiga teinud. Selleks on mitu head võimalust. Kasuta seda, mis just sulle kõige paremini sobib. Üks viis on võtta paber ja kirjutada üles inimeste nimed, kelle vastu tunned viha, raevu, solvumist, pettumus ja muid taolisi tundeid.

Pane nende nimed kirja. Nüüd võta neist igaüks ette ja kirjuta paberile, milline oli sinu arvates nende süü. Kirjuta nii pikalt kui vaja. Sama paberi teisele poolele kirjuta aga, mida sina oled sellele inimesele halba teinud. Kirjuta välja kõik patud, ka pisipatud ning kui kõik ebameeldivad teod on üles loetletud, kirjuta lõppu, et sa andestad talle ja samuti andestad iseendale. Andesta kogu hingest ja tee seda südamest, tunneta seda.

Tunneta, et sa ei pea tema vastu viha ja leia üles ka põhjus endas, mis lasi sul asja nii kaugele lasta. Võta vastutus juhtunu ees, anna teisele andeks ning samuti endale. Just nii see käibki! Kui sa ei leia põhjust enese teguviisis, mis teist inimeste võis sulle kahju tegemiseni viia, siis anna talle lihtsalt andeks.

Enamus inimesi siiski ei ole loomult halvad ning nende negatiivsed teod pole tehtud siiralt halba soovides. Seega, mitte andestades halvame küll kindlasti suhteid aga olulisem on säästa ennast sellistest tunnetest nagu viha, solvumine ja pettumus. Just need tunded hävitavad meid.

Kogu selle protsessi võid läbi teha ka mõtetes. Kui tunned, et tahad teisele poolele andestamisest teada anda, siis helista talle või saada hoopis kiri. Kellele kirjutamine ei sobi, ärgu nähku vaeva enese sundimisega. Oleme kõik erinevad ja enesele sobiva andestamise viisi leiab igaüks – kirikus, kodus, reisil või kus iganes ja millal iganes aga andesta. Pole vahet, mil viisil sa andestad, peaasi on tegelikult, et sa teeksid seda oma südames ja kogu hingest. Õpi andestama ja tee seda just sellisena nagu sa oled ja viisil, mis sulle sobib.

Kui sulle saab harjumuseks andestada, oled inimene suure algustähega. Kui õpid andestama silmapilkselt, oled inimene, kelle takistused elus õnne saavutamisel jäävad aina väiksemaks ja väiksemaks.

Ära piitsuta ennast

Meil kõigil on oma murede koorem, süütunde varasalv ning pattude palee. Kuidas selle murede ja pattude hiigelvarandusega siis ümber käia?

Eks ikka harutama tuleks hakata algusest ja korraga tegeleda vaid ühe mure või probleemiga. Oletame, et oled teinud pattu, läinud oma sisemise eetikaga vastuolusse ning kannate seda süüd nüüd enesega seljakotis igale poole kaasa. Kas see on otstarbekas? EI OLE!

Istu nüüd korraks, võta aega endale ja mõtle loogiliselt. Kui eilne on minevik ja homne tulevik, siis kuidas veeta mööda tänane päev? Kas veeta see õnnetuna ja pattu kahetsedes või hoopiski eksimusest õppides ja järeldusi tehes ning siis edasi minnes?

Kõigest saab õppida ja probleemidest kasu lõigates on ennast võimalik arendada. Istudes süütundest morni näoga, muserdatult ning ennast hävitades, hävitad tasapisi peale enese ka oma pereliikmete heaolu. Koormad iseenda negatiivsusega oma lähedasi ja nemad omakorda enda ümber olevaid inimesi. Ennast piitsutades käivitad negatiivse energialaviini. Hakka sellest kohe täna välja rabelema. Ütle kohe ei kõigele, mis sind takistab, et olla õnnelik, et olla edukas. Ütle ja andestamisele.

Mul on sulle küsimus, kui sul oleks kaks akent ja ühest paistaks sisse mõnus soe päike ja teise taga möllaks torm, siis millise akna avamise sa valiksid?

Ei ole oluline, kas tormi ellukutsuja olid sa ise või keegi teine. Millise akna sa oma elu nautimiseks täna avad?

Kas keegi on sulle öelnud, et sa võid oma elu suurimad otsused teha suvalisel ajal ja suvalises kohas – metsas, kiirteel, katusel või kuuris, orus või vee all, laudas või kasvõi laua all? Oled sa kuskilt lugenud, et uut elu on võimalik alustada iga hetk ja meil kõigil on õigus keerata ühel heal päeval lihtsalt oma elus uus lehekülg?

Ja sul on selleks tuline õigus – keera uus lehekülg kohe! Sa oled juba kahetsenud, andeks andnud ja nüüd on aeg edasi minna.

Peale andestamist tulevad valikud ja avanevad uued uksed

Kui on valida sileda ning konarliku tee vahel – kumma sa siis valid? Kui valida on naer või nutt, milline on sinu valik? Millise mõtteviisi sa seni valinud oled? Ehk sul on tulnud valida positiivse ja negatiivse suhtumisega inimeste vahel, milline oli sinu valik sel juhul? Kui sa saad täna valida, kuidas sa ise suhtud, kuidas sa siis suhtud? Soovitan suhtuda positiivselt.

Kui sa kartsid varem valida positiivset, sest negatiivne on ju harjumuspärane, teiste poolt ehk isegi oodatud või kohati ka varem peale sunnitud, siis kas see on täna oluline? Usun, et see on täpselt nii oluline, kui oluliseks sina ise mineviku kaasas kandmist pead. Tegelikkuses on oluline hoopis see, kuidas sa valid täna!?

Tänaseks on kirjutatud sadu, kui mitte tuhandeid raamatuid sellest, et positiivsus sünnitab positiivset ja seepärast hea sõber, ma kogu südamest kutsun sind teadlikult valima positiivset. Sul on valikud.

Muidugi on enda ümber häälestamine andestamisele ja peale seda kiirelt edasi minemisele alguses väga raske. Loomulikult on uute harjumuste omaks võtmine suurt sisemist soovi ja äärmist tugevust vajav ülesanne. Jah, väga raske on saada välja negatiivsete inimeste, tegude ning mõtteviisi ringidest. Aga kui ükskord oma mugavustsoonist välja astuda ja uue päikeselise mõtteviisiga sinasõbraks saada, ootab sind ees täiesti uut moodi maagiline maailm. Sa saad taas valida.

Andestades saad sa vabaks, vabaks iseenda vangistusest! See ongi ühe keerulisima probleemi eemaldamine tõeliselt õnnelikuks ja edukaks saamise teelt.

Soovin sulle ikka vaprust seista vastu kõikidele eluteele tulevatele probleemidele ning siiralt loodan, et õpime üheskoos andestama, probleemidest õppima ning mitte eksima oma ainuõigelt elurajalt, mis on kooskõlas meie sisemise tõega.

Sule või silmad ja kõrvad aga ava oma süda ja anna andeks – iseendale ja siis teistele. Nüüd sa juba oskad, saad ja suudad.

Astu vihavanglast välja ja andesta juba täna!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles