Kuidas valida lapsele jalatseid?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mida väiksem on laps, seda olulisem on, milliseid jalanõusid ta kannab. Õigesti valitud jalanõu laseb tallavõlvil ja liigestel õigesti areneda ning tugevdab lihaseid. Kuid kuidas õiged jalanõud ära tunda?

Ilma on parem

Alustuseks tasuks ehk öelda, et mida rohkem laps paljajalu või sokis ringi jookseb, seda parem. Eriti oluline on sellest põhimõttest kinni pidamine nende titade puhul, kes alles on käima õppinud, kirjutab Ooolala moeblogi.

Piisav ruum

Selge on, et jalanõu ei tohiks kunagi olla liialt suur, kuid samas peab jalal olema ka varuruum. Mõne-aastase lapse puhul peaks jälgima, et varuruumi oleks jalanõus umbes 1 cm, vanemate laste puhul 1,5 cm.

Õige toetus

Tagant lahtised jalanõud, ehk plätud, pole tegelikult head ei lastele ega täiskasvanutele. Jalanõud ei püsi nii kindlalt jalas ning seega tuleb neid pidevalt varvastega «kinni hoida». See pole jala loomulik asend ning tekitab lihaspingeid ja valusid. Seega peaks jalanõu kindlalt jalas püsima ning ei tohiks loksuda.

Painduv tald

Viimasel ajal reklaamivad paljud firmad end kui ortopeediliste jalatsite müüjaid ja lapsevanemad arvavad, et küllap see head tähendab. Tegelikult on nende jalatsitega nii nagu ka ravimitega - head teevad need ainult neile, kel tegelikult probleem on. Ortopeedilise jalanõu jäik ja fikseeritud tald normaalselt arenevale lapsele ei sobi ning võib hoopistükkis probleeme tekitada. Seega peaks jalanõu tald olema painduv, et laps saaks astuda õigesti.

Kvaliteetne materjal ja vastupidavad kinnised

Jalanõu pealsete ja sisu materjal peaks olema vastupidav, kuid pehmete servadega, et see ei hõõruks. Seda, et naturaalne nahk on parimaks materjaliks, pole vist tarvis rääkidagi - nahk venib jala järgi ning ei aja higistama. Samuti on oluline jälgida, et kinnised oleksid vastupidavad ning lapsele mugavad kasutada.

Alles siis kui kõik need tingimused on täidetud, võib vaatama hakata seda, millised need jalanõud välja näevad. Tihti on samas hinnaklassis kvaliteetsed ja neile nõuetele vastavad jalatsid ning ebakvaliteetsetest materjalidest ning jäiga tallaga käimad, mille peal ilutseb lihtsalt mõni lapse jaoks ihaldusväärne pilt. Seega tasub mitu korda mõelda, millesse investeerimine tegelikult mõistlikum on - ilusse või tervisesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles