Melanoom peitis end dermatoloogi nabas

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melanoom on salakaval.
Melanoom on salakaval. Foto: SCANPIX

Kuidas on see võimalik, et nahaarstil on nahavähk ja ta ise ei teagi seda? See on palju lihtsam, kui võid arvata.

Texasest pärit dermatoloog Vivian Bucay märkas ühel päeval, et ta nabas nahk kestendab. Palju ta sellele ei mõelnud, kuid kuna ta on kolme lapse ema, siis otsustas igaks juhuks nahabiopsia võtta, et kindel olla, mis ketendust põhjustab, vahendab You Beauty.

Koeproovi tulemused olid väga üllatavad ja olulised: vähk oli arenenud naise nabas juba mõnda aega, aga varjatud koha tõttu polnud tal sellest õrna aimugi. Suur oli tema šokk, et tegu oli juba neljanda astme melanoomiga.

«Väga kainestav oli mõista, kui salakaval võib nahavähk, täpsemalt just melanoom, olla,» sõnas doktor Bucay, kel õnnestus haigusest paraneda. Tema juhtum on elav näide sellest, kui kergest võivad melanoomi varased sümptomid jääda kahe silma vahele. «Mul väga vedas, et sain head arstiabi ja usun nüüd veel rohkem kui varem, et kõike, mis tundub vähegi kahtlane, peab kohe kontrollima,» lisas ta.

«Seda ei saa kindlalt öelda, et melanoomi põhjustajaks oli päike, kuid pean tunnistama, et teismelisena päevitasin ma päris tihti, sest sel ajal me ei teadnud, kui ohtlik see on,» selgitas arst, kes soovitab kõigil enda nahka regulaarselt kontrollida ja märgata muutusi ka kummalistes kohtades nagu nabas, varbavahedes, kõrvatagustes, peanahal, talla all, silmalaugudel ja küünte all. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles