20 nippi, kuidas valmistada kalast maitsev roog

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kala on kahtlemata tervislikum valik kui punane liha ja kala valmistamine pole tegelikult üldse keeruline. Tuleb vaid mõnda kasulikku nippi teada, kirjutab Genius Beauty.

  • Enne, kui hakkad kalast midagi valmistama, pane kala veega täidetud kaussi. Kui kala vajub põhja, siis on tegemist värske kaubaga; kui kala jääb veepinnale ulpima, viska see parem minema.
  • Selleks, et kodu ei läheks kala praadides tugevat kalalõhna täis, pane õli sisse üks kooritud ja tükeldatud kartul.
  • Kalapuljongit tuleb soolaga maitsestada selle valmistamise algusjärgus.
  • Soolatud kala tuleks külma veega üle loputada, et see enne puhastamist veidike paisuks.
  • Selleks, et kala praadimise ajal ära ei laguneks, tasub seda lõigata ja soolata 15 minutit enne praadimist.
  • Kala praadides lisa kuumale õlile veidike soola, siis muutub kala krõbedaks.
  • Selleks, et soomused kergemini ära tuleks, kasta kala korraks keevasse vette ja seejärel äädikaga segatud sooja vette.
  • Kalanahk tuleb kergemini maha, kui seda eelnevalt äädikaga piserdada.
  • Selleks, et kala läheks praadides kuldpruuniks, kuivata kala enne praadimist rätiga.
  • Merekalad tulevad õrnemad välja, kui puistad neile 30-40 minutit enne praadimist suhkrut.
  • Jäätunud kala tuleks söögitegemise ajal panna külma vette.
  • Ära keeda silmu, latikat, angerjat ega karpkala, sest need teevad puljongi kibedaks.
  • Suuremad kalad tasuks keema panna külma veega. Kui tarvis, lisa keetmise ajal vett juurde.
  • Kõiki kalu tuleks küpsetada madalal kuumusel. Kui vesi on keema tõusnud, vähenda kuumust ja jätka kala valmistamist madalal kuumusel.
  • Kui puhastad libedaid kalu, tee oma sõrmed soolaseks. See muudab kogu protsessi lihtsamaks.
  • Kala tuleks puhastada saba poolt pea poole liikudes.
  • Prae kala väheses õlis. Kõige parema tulemuse saad siis, kui kasutad õli ja või segu. Ära aseta kalatükke liiga lähestikku, vastasel juhul ei lähe tükkide küljed krõbedaks.
  • Kui õhtusöögist jääb keedetud või praetud kala üle, siis seda ei tasuks külmikus üle kahe päeva hoida. Keedetud kala tuleks enne serveerimist uuesti kalapuljongis keeta ja praetud kala võiks üle praadida.
  • Et vältida kaaviari kuivamist, vala purki veidike taimeõli ja sulge siis purk kõvasti.
  • Kalapuljong tuleb kõige parem välja siis, kui see on tehtud erinevatest kaladest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles