Pirgit Toomel: kuidas panna suhe toimima?

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sõbrannadega brunch’il olles küsiti minult: «Kuidas sa oma suhted toimima paned, Pirgit?» Arvestades, et vähesed paarid lõpetavad kihlasõrmuste, valgete kleitide ja pulmakellade löömisega, muigasin ja targutasin, öeldes: «Siin on omajagu asjaolusid…»

Ütleksin, et iga suhte ja kooselu A&O on FLIRT. Isegi, kui suhe on kestnud aastaid, ei tohi paarilised unustada teineteisega flirtimist. Suhtes olijad ei tohi muutuda mugavaks peale armastuse avaldamist ja kandade kinnitamist. See hetk, mil loopisite üksteise suunas suuri sõnu, oli ka moment, mil andsite teineteisele lubaduse anda endast parim. Flirdi, flirdi, flirdi ja pane ta tundma ennast ERILISENA!

Nii nagu lubasite suurte sõnade ja lubadustega üksteise südamete eest hoolt kanda, tuleb suhtes olijatel ka enese südame eest iseseisvalt vastutada. Armasta oma elu, armasta ennast ja oma sõpru, kuid jäta tükike oma südamest ainult ja veelkord AINULT oma kaaslasele. Olgu see salajane nurgake, kuhu kellelgi teisel ei ole ega saagi olema sissepääsu. Ükskõik, kui jalustrabavalt sihikindel «bandiit» seda lukku üritaks lahti muukida. Saad sa sellega hakkama?

Kuna inimesed muutuvad päevast päeva ja aastast aastasse, tuleb suhtes olijatel ka üksteisesse üha uuesti ja uuesti armuda. Märgake teineteise igapäevaseid tegemisi, toetage muudatusi ja elage kaasa sisemisele kasvamisele ning rasketele püüdlustele. Kiitke, armuge ja armastage muudatusi, samal ajal keskendudes ainult parimale. Tundke üksteise üle siirast uhkust, sest ainult nii saate tunda, et olete õnnelikum inimene maakeral.

Oluline on meeles pidada, et suhtes olijate töö ja ülesanne ei ole üksteise elujärge parandada ega teineteist muuta, vaid osata armastada kõikide meeldivate ja ebameeldivate muudatuste kiuste. Elu ei ole roosa mannavaht, mistõttu on inimeste enda otsus ja oskus näha teises parimat, lastes kõikidel iseseisvalt oma eluteed kujundada. Mõtle - kellele sõiduõpetajad meeldivad?

Nii nagu sinu partneri ülesanne ei ole sind õnnelikuks teha, ei ole ka sinu töö tema õnne ja emotsioonide eest vastutada. Kui sa oled õnnetu, siis pea meeles, et ka selles ei ole süüdi tema! Sa vastutad ise ja ainult ISE oma õnne eest. Kui sa mõistad seda ja oskad tunda rõõmu elu üle, aktsepteerides seda sellisena nagu see on, siis saab ka sinu suhe olema täis rõõmu ja naeru. Väsimata ütlemast - vastuta oma emotsioonide eest!

Ära torma oma segaseid emotsioone ja pahameelt kaaslase peale välja valama ja oma probleeme tema kaela veeretama. See, mis sinu hinge kraabib, tuleb sinust enesest ja on sinu võitlus! Kui sa tunned hinges rahutust, kurbust, viha ja muid ebameeldivaid emotsioone, olles valmis need teise inimese peal välja valama, siis enne draama korraldamist soovitaksin hetke võtta ja mõelda - milles asi? Kas see on sedavõrd oluline, et oled valmis oma suhtega riskima?

Kui su kaaslasel on elus raske aeg või kord aastas esinev halb tuju, siis tea, et ka see ei ole olukord, kus pead tundma end vastutavana tema õnne eest. Lase tal olla, andes aega raskustega võitlemiseks. Mõista tema valu ja ole tugev näitamaks, et oled alati tema kõrval. Isegi, kui see tähendab inetute sõnade ja solvangute kuulamist. Ainult nii langetab ta sõjakirve ja avab sulle oma südame.

Koosta nimekiri asjaoludest, mis panevad teda erilisena ja armastatuna tundma ning tee endast parim pakkumaks talle seda kõike. Ära kuluta teie ühist vaba aega kodus seebiooperitele vaatamisele, köögi koristamisele ja põrandate pesemisele, vaid anna mõista, et oled valmis kuulama lugusid temale 100 protsenti keskendudes! Ära mõtle samal ajal saatmata e-kirjadele, helistamata kõnedele ja homsetele koosolekutele.

Pea meeles, et sa valisid TEMA, sest ta oli kõikidest kõige parem, sobimaks sinu kõrvale nii heas kui halvas. Või mis?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles