Seitse igapäevast tegevust, mis kiirendavad vananemist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled 20ndates või 30ndates naine, kel on keha valus nagu 50nesel? Sa pole sugugi üksi. Noortel naistel on üha rohkem selliseid terviseprobleeme, mis kimbutavad tavaliselt vanemaid. Selle põhjuseks on tänapäevane elustiil, mille juurde kuuluvad muu hulgas stress ja kehv toitumine. 

You Beauty toob välja seitse peamist patuoinast ja ka levinud meetodeid, kuidas oma keha ja vaim taas vormi saada.

Sa oled vajunud kössi – sõna otseses mõttes. Istmel längu vajumine ja mõne ekraani põrnitsemine rikub su rühti. Nutitelefonide tarvitajad avastavad sageli, et neil on probleeme kaela ja kätega. Kui sa saadad sõnumeid või vaatad midagi oma telefonist, siis kas kummardud ettepoole? Tõenäoliselt küll ning siin võibki peituda põhjus, miks su õlavööde on mõnikord valus.

Tegeledes tahvelarvuti, nutitelefoni või sülearvutiga, kummardume ettepoole ja vaatame alla, mis avaldab liigset pinget selgroole. «Hoides keha ebanormaalses asendis, võib see suurendada lihaspinget, põhjustada väsimust ja lihaskrampe ning isegi pingepeavalusid,» selgitas doktor Chris Cornett. «Iga liigutusega, millega pea liigub kraadike ette või küljele, suureneb ka pinge kaelas pea raskuse tõttu.»

Lahendus: vaata vanu pilte daamidest, kellele õpetati õiget rühti nii, et nad pidid raamatut kõndimise ajal pealael hoidma. Teadlik kehahoiak ei ole peenutsemine – see aitab sul paremini hingata, tõstab enesekindlust ja annab nooruslikuma välimuse. Istudes laua taga aja selg sirgu ja lükka õlad taha, painuta põlvi õige nurga alt ja pane tähele, et su istmik puutuks vastu seljatuge, jalalabad toeta kindlalt maha. Jäta meelde, et korrigeeriksid oma asendit mitu korda päevas.

Lased puhastusvahenditel suurema osa tööst ära teha. Nõudepesumasinad ja robot-tolmuimejad on kahtlemata imelised, aga võrreldes meie emadega oleme me majapidamises 30 protsenti vähem aktiivsed.

Lahendus: ära suhtu koristamisesse nii negatiivselt. Võta seda kui tasuta treeningut. Kui varasemalt kulus naistel kodustele toimingutele kuni 1000 kilokalorit päevas, siis peavad naised tänapäeval trenni tegema, kuid sellega enamasti nii palju kaloreid ikkagi ei jaksa ära põletada, samas süüakse rohkem. Kodu koristamisega pole midagi peale energia kaotada. Kasuta vähem kodukeemiat ja nühi rohkem.

Hooaegasid järgi ka toidu, mitte ainult moe puhul. Meie vanavanemad tarbisid neid toitusid, mida oli sel hooajal saada. Tänu sellele said nad ka vajalikke toitaineid. Tänapäeval on meil võimalik aastaringselt saada kõike, mida soovime, kuid väga palju tarbitakse ka töödeldud toitusid. Hooajavälistes viljades on paraku vähem kasulikke antioksüdante, vitamiine ja mineraale.

Lahendus: söö hooajale vastavaid toitusid, et su tervis saaks sellest maksimaalselt kasu. Kasu saab ka keskkond, kui sinu toidulaual on kohalik toit. Lisaks on hooajale vastav toit enamasti soodsam kui kaugelt eksporditud viljad. «Selleks on oma põhjus, miks meile tunduvad erinevatel hooaegadel isuäratavad teatud toidud,» selgitas tervisenõustaja Ashley Williams. «Suvel kasvavad puuviljad ja aedviljad on oma loomu poolest jahutavad ja annavad energiat siis, kui oleme füüsiliselt aktiivsemad, kuid oad ja juurviljad annavad meile talvel sooja.»

Millal sa vestlesid viimati kellegagi nii, et ei kasutanud emotikone? Oluline on suhelda teistega mitte ainult hääle vaid ka näoilmete ja kehakeele kaudu. Silmast silma suhtlemine on oluline eelkõige sinu vaimsele tervisele. Nõnda hoiad korras ka närvid, mis aitavad hoida su südametervist, immuunsüsteemi ja glükoositaset organismis.

Lahendus: pane oma telefon ära ja saa sõpradega kokku. See teeb kasu teie tervisele, aga aitab ka stressiga hakkama saada ja teeb rõõmsaks.

Käitud, nagu nahavähk poleks mingi oht. Nahavähist ja selle ohust räägitakse küll üha rohkem, aga ikka on neid, kes ei pea seda oluliseks ja külastavad sageli solaariumit. Kas teadsid, et solaariumis puutud kokku 12-15 korda suurema UV-kiirgusega kui päikese käes? See tähendab, et solaariumi tõttu tekivad sul märksa kiiremini kortsud ja pigmendilaigud. Nahk ka pakseneb kiiremini ja suureneb nahavähi risk.

Lahendus: kuni 20nda sajandini oli hinnas just hele nahk, sest see oli rikkuse märk. 1929. aastal teatas aga Coco Chanel, et «tüdrukud lihtsalt peavad olema päevitunud». Õnneks on ka hele nahk saamas uuesti popimaks. Võta eeskujuks kas või Emma Stone või Julianne Moore. Hoia ennast ja kasuta ikka päikesekaitsekreeme. Kata ka oma huuled õige vahendiga ja ereda päikesega kanna päikeseprille. Unusta oma naha kärsatamine, mis teeb sind vanaks.

Ignoreerid stressi ja ei taha sellega tegeleda. Tunnete allasurumine kulutab omajagu energiat. Ega see, kui sa probleemiga ei tegele, ei tähenda, et see kaoks ära. Pidev stress hakkab mõjutama ka su füüsilist tervist, mõjutades nahka ja põhjustades vistrike teket ning segades uneharjumusi.

Lahendus: leia enda jaoks tervislik meetod, kuidas stressi leevendada. Eelkõige pead lubama endal puhata. Varasematel aegadel ei olnud naistel pidevat ligipääsu Facebookile, Twitterile jms. Selle asemel oli neil võimalus päriselt lõõgastuda – vedeleda vannis, kududa, lugeda, jalutada ja omapäi olla. Elus oli siis vähem müra. Kui su elus on piisavalt üksiolekut ja vaikust, teed tõenäolisemalt paremaid otsuseid ja saad ka pingeolukordades paremini hakkama.

Oled päev läbi laua taga. Pole mõtet selle harjumuse ohtu kuidagi ilustada, sest uuringud on näidanud, et pikas perspektiivis võib liigne istumine olla surmav, sest see kahjustab oluliselt südameveresoonkonna tööd. Iga päev tuleks end liigutada mõõdukalt või agaralt vähemalt 30 minutit päevas, kuid isegi sellest pole suurt kasu, kui sa ülejäänud päeva ainult istud.

Lahendus: vaata eeskujuna taas oma ema. Kui ta üles kasvas, mängis ta palju õues ja jooksis ringi. Täiskasvanunagi istus ta harva. Tänapäeval istuvad lapsed palju rohkem, kuid täiskasvanutegi elu pole liikuvam. Proovi oma elu igal moel liikuvamaks muuta, vältides liigset mugavust. Kui räägid telefoniga, kõnni ringi; kui sul on vaja töökaaslasele midagi öelda, siis tee seda näost-näkku, mitte kirjalikult; lõunapausi ajal katsu veidi kõndida jne. Ära jäta liikumisvõimalusi kasutamata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles