Kas stress võib nakkav olla?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tuleb välja, et sa ise võid ju olla rahulik ja lõõgastunud, aga kui viibid kellegi läheduses, kes on parajasti stressis, siis võib see stress ja muremõtted ka sulle külge jääda.

Max Plancki instituudi teadlased tegid kindlaks, et kui viibida mõne stressis inimese läheduses - olgu selleks täielik võõras või lähedane inimene -, suureneb oht, et ka sinul võivad ilmneda stressi füsioloogilised tunnused, kirjutab Glamour.

Teadlased viisid läbi katseid, kus inimesed jagati paaridesse ja seejärel gruppidesse. Üks paariline pidi lahendama matemaatikaülesandeid ja läbima intervjuusid, teine paariline pidi seda kõike pealt jälgima.

Need, kes lahendasid ülesandeid ja osalesid intervjuudes, kogesid suurt stressi. See teadlasi eriti ei üllatanud. Üllatav oli hoopis fakt, et 26 protsenti nendest, kes pidid partnerit jälgima, kogesid stressihormooni taseme tõusu. Eriti kõrge oli see tase neil inimestel, kelle partneriks oli kallim või abikaasa (stressitase suurenes 40 protsendil vaatlejatest). Ent stressitase tõusis ka neil, kelle partneriks oli täiesti võõras inimene (18 protsendil).

Pole kahtlustki, et me oleme empaatiavõimelised olevused. Ja tundub, et asi ei piirdu sellega. Veronika Engert, üks uuringu autoritest, ütles: «Ka see, kui me näeme teleriekraanilt inimesi, kes peavad läbima kannatusi, võib meie stressitase tõusta. Stress on äärmiselt nakkava loomuga.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles