Lugeja küsib: millega peaksin arvestama, kui mu laps on taimetoitlane?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Minu 17aastane tütar loobus paar aastat tagasi punase liha söömisest ja nüüd juba mõned kuud ei söö ka kana ega kala. Piimatooteid ja muna õnneks aga küll. Millega peaksime arvestama ja milliseid vitamiine/toidulisandeid talle lisaks andma?» uurib murelik ema Pere ja Kodu mainumbris.

Vastab lastearst Reet Raukas

Taimetoitlus võib olla tervislik, kuid erinevate toitainete puudumisel hoopis kahjulik. Kui menüüst on jäetud välja liha ja kala ning nende asemel pole lisatud sobilikke toitaineid, on oht raua- ja B-grupi vitamiinide vaeguse tekkeks. Uuringutest on selgunud, et taimetoitlastest lastel on märgatavalt madalam vere hemoglobiinitase kui liha söövatel eakaaslastel.

Taimetoitlane peab jälgima, et tema toidus oleks piisavalt valgurikkaid toiduaineid (kaun- ja teravilju, pähkleid, sojatooteid.)

Kuna B-grupi vitamiinide põhiallikas on liha, peaks taimetoitlane sööma kas nende vitamiinidega rikastatud toitu või võtma lisavitamiine. Raua omastamine taimsetest allikatest on kehvem, selle imendumist soodustab C-vitamiini olemasolu toidus.

Loe pikemalt värskest Pere ja Kodust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles