Ameerika arstid tahaksid batuudid ära keelata

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ARTUR SADOVSKI/PM/EMF

Suurem osa lapsi saavad mängides mõnikord haiget, kuid Ameerika arstid on nüüd võtnud karmi seisukoha ühe populaarse meelelahutuse – batuudil hüppamise – osas.

Indiana meditsiiniülikoolis läbi viidud uuring näitas, et umbes miljon ameeriklast külastas ajavahemikus 2002-2011 traumapunkti batuudil saadud vigastuse tõttu. Tavapärasemate vigastuste hulka kuulusid marrastused, kriimustused, peapõrutused ja valu, kuid ligikaudu 300 000 inimesel oli erinevaid luumurde, kirjutab Yahoo! Shine.

«Need arvud on hinnangulised, sest me oleme need küsinud haiglate traumapunktidest. Arvestamata on jäänud juhtumid, kus inimesed pole batuudil saadud vigastuse tõttu abi otsinud,» selgitas uuringu üks autoritest Meagan Sabatino.

Luumurdude juhtumitest 60 protsenti olid seotud kätega ja 36 protsenti jalgadega. Ülejäänud juhtumid olid seotud selgroo, ribide ja kaelaga. Vigastatute keskmiseks vanuseks oli äärmuslike juhtumite puhul 9 ja tõsisemate traumade puhul 16.

«Vanemas eas lapsed võivad rohkem viga saada, sest nad riskivad rohkem,» sõnas Sabatino. «Nad hüppavad kõrgemale, teevad kukerpalle ja saltosid, võistlevad oma sõpradega ja maanduvad kõvemini kui nooremad lapsed.» Lisaks sellele on oht, et batuudil maandumise asemel maandub hüppaja hoopis maas.

Kuigi batuudil saadud vigastuste arv on langenud – 2004. aastal külastas traumapunkti 110 000 inimest, 2011. aastal aga 80 000 –, leiavad uuringu autorid, et tegemist on endiselt tõsise probleemiga, sest enam kui 95 protsenti luumurdudest leiavad aset perekondade tagahoovides. «Neid õnnetusi saaks tegelikult ära hoida,» ütles Sabatino. «Meie oleme arvamusel, et batuudid tuleks ära keelata.»

Ameerika lastearstide ühing on samuti sel teemal muret tundnud. 2012. aastal avaldas ühing raporti, milles hoiatati lapsevanemaid, et lapsed saavad täiskasvanutest enam batuudil vigastada.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles