Kasvatusteadlane: tüdrukute vaid roosasse riietamine on väär

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kasvatusteadlane Hannah Webster hoiatab lapsevanemaid, et tütarlastele ei tuleks selga panna vaid roosat värvi riideid, sest see võib nende tulevikule kahjuks tulla.

Websteri selgitusel on poiste sinisesse ja tüdrukute roosasse riietamine vale, sest sunnib neile peale kindlaid rolle, arvesse võtama nende tegelikku identiteeti. «Alati on neid, kes ütlevad, et sinise ja roosa värvi põhjal lahterdamine pole oluline, sest on fakt, et poistele meeldib sinine ja tüdrukutele roosa. Neil pole õigus,» selgitas ta Daily Mailile.

«Kui me määrame mingi värvi ühele soole, hakkame sellest ajendatult ka kõiksugumuid asju soopõhiselt lahterdama. Selle tulemusena loevad poisid ja tüdrukud erinevaid raamatuid, õpivad erinevaid aineid, valivad erinevad ametid, võtavad endale erinevad rollid nii tööl kui peres ning lõpeks hinnatakse neid ka ühiskonna poolt erineval moel.»

Kahjulik on see kasvatusteadlase sõnul just seepärast, et teatud rollid ja omadused sunnitakse lastele nende identiteedist hoolimata peale juba enne nende sündi. «Meil on veel lootust, kui me lõpetame eeldamise, et teatud iseloomuomadused (mis saavad alguse beebiriiete värvide valikust) sõltuvad inimeste bioloogilisest soost,» lisas Webster.

Kasvatusteadlane tuli oma avaldusega välja pärast seda, kui grupeering Let Toys Be Toys algatas kampaania, et poodidest eemaldataks märgid, mis eraldavad poiste ja tüdrukute mänguasju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles