Miks võib beebil olla kõrgenenud lihastoonus?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud beebid sünnivad kõrgenenud lihastoonusega. Selle põhjuseks on lihtne tõik, et laps kasvab emaüsas üheksa kuud ning mida lähemale sünnitustähtajale, seda kitsamaks tal läheb, kirjutab Emmede Klubi.

«Toonus on mehhaaniline pingus lihastes, mida meil läheb vaja igapäevases elus sisse-välja hingamiseks, keeramiseks, söömiseks ja kõigiks füüsilisteks tegevusteks,» selgitab füsioterapeut Kristīne Stalīdzāne.

Peagi sündival beebil on ema kõhus kitsas ning ta käed-jalad on sundasendis kõveras. Pärast sündi lapse kõrgenenud lihastoonus aja jooksul väheneb, kuid mitte kõigil ei taandu see iseenesest ning vaja on välist abi.

Kui imiku lihastoonus on liiga kõrge, saadab arst teid tõenäoliselt massaaži, ujuma või võimlema. «Ema-isa käed on lapsele väga meeldivad, lisaks massaažile võiks beebit silitada ja teda füüsiliselt puudutada nii sageli kui võimalik,» soovitab füsioterapeut, kuidas toonust omal käel vähendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles