Kuidas mõjutab välimus mehe elu?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pole kahtlustki, et naistele meeldib vaadata nägusaid ja kuulsaid mehi. Aga see ei tähenda, et naine poleks nõus abielluma mõne n-ö tavalise mehega, kes pole nägus jalgpallur või tuntud laulja. Mehe välimus on oluline, aga see pole ainus asi, mida naised vaatavad.

Oma alateadvuses me teame, et meeste välimust ei peeta ühiskonnas nii oluliseks kui naiste oma. Ent meeste välimusel on siiski oluline roll. Paljud naised on ilmselt nõus, et mehi nagu Denzel Washington ja Brad Pitt on hea vaadata. Miks? Sest nad on nägusad. Aga kui suurt rolli mängib keskmise mehe välimus partneri otsinguil? Sellest kirjutab Psychology Today.

Kuna välimus viitab geenidele ja inimese tervise arengule, on «nägusa» definitsioon sama, mis «ilusa» puhul: sümmeetriliste näojoonte ja keskmise kehaehitusega mehi peetakse tavaliselt nägusateks, sest neil on hea DNA ja nad on kasvanud soodates tingimustes.

Nagu naiste puhul muudavad näiteks suured silmad ja huuled naise vastassoo jaoks atraktiivseks, mõjuvad naistele samamoodi meeste tugev lõuajoon ja pikkus. Võtame näiteks kasvõi ajakirja People «Maailma seksikaimate meeste» ebetabeli: Matt Damonil on tugev lõuajoon, David Beckham on väga sümmeetriliste näojoontega jne. Kuid tavainimeste seas on nii, et mees, kes erineb seltskonnaajakirjades figureerivatest tüüpidest võib üsna muretult elada võrreldes naistega, kes ei vasta ühiskonna ilustandarditele.

Uuringutega on kindlaks tehtud, et mehe välimus pole naise jaoks kõige tähtsam. Välimusest olulisemaks peetakse mehe staatust ja elatusvahendeid. Naised loovad arvamuse mehe välimuse kohta läbi teiste omaduste, mistõttu võib juhtuda, et kahel naisel võib ühe mehe kohta olla täiesti erinev arvamus, sest naiste arusaam «kõrgest staatusest» võib olla erinev. Kui ühe naise jaoks mõjub seksikalt sassis juustega mees, kes mängib kitarri, siis teine peab seksikaks hoopis ärimeest, kes kannab šikki ülikonda.

Kuna välimus on meeste jaoks oluline, siis erinevalt naistest teevad nemad oma otsuse koheselt. Meeste esmamuljet naisest ei mõjuta naise iseloom või ametikoht.

Meeste välimust uurides on kindlaks tehtud seegi, et nägusad mehed teenivad umbes 5 protsenti rohkem palka kui nende keskmise välimusega kolleegid. Samas ei saa öelda, et ilusate inimeste elu oleks teiste omast lihtsam. On välja selgitatud, et kuna nägusal mehel on kergem omale partnerit leida, siis võib mehel olla partnerite rohkuse tõttu raske stabiilset suhet ja perekonda luua.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles