Hispaanias võib jõustuda seadus, mis sunnib lapsi kodutöid tegema

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Möödunud reedel kiideti Hispaania parlamendis heaks seaduseelnõu, mille kohaselt võib sealsetele lastele muutuda kohustuslikuks majapidamistööde tegemine ja õpetaja austamine. 

Hispaanias võib uue lastekaitse seaduse eelnõu jõustumisel tekkida lapsevanematel ja õpetajatel uus moodus, kuidas saada hakkama sõnakuulmatute lastega, vahendab The Local. Selle kohaselt oleks Hispaanias alla 18-aastastel lastel seaduslik kohustus teha kodutöid, mis on sobivad tema vanusele, hoolimata tema soost.

Lisaks on seaduse jõustumisel lastel kohustus «osaleda perekonnaelus» ja «austada nii oma vanemaid kui õdesid-vendi». Alaealiste laste kohustused kehtiksid ka koolis, kus nad peavad austama koolis kehtestatud reegleid ja «õppima nii, nagu on ette nähtud». Üldistatult oodatakse, et lastel püsiks õpingute vastu positiivne suhtumine.

Lisaks on eelnõusse kirja pandud, et lapsed peavad lugu pidama oma õpetajatest, teistest haridustöötajatest ning kaasõpilastest.

Eelnõust puuduvad siiski karistused, mis ootaks lapsi, kui nad nõudmisi ei täida.

Sama eelnõu kohaselt tekib koolidel ja ettevõtetel ka parem võimalus kontrollida uute töötajate tausta, et vältida pedofiilide värbamist lasteasutustesse. Seaduse jõustumisel on tööandjal kohustus küsida tööle kandideerijalt tema karistusregistri koopiat. Lastega töötavatel isikutel lasub siis ka kohustus võimalikust kuriteost teada anda ja kui seda ei tehta, võidakse rikkuja tegevusetuse tõttu süüdi mõista.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles