Inglismaal kannavad paljud 5-aastased ja vanemad lapsed endiselt mähkmeid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inglismaal tehtud uuringust selgus, et paljud 5-aastased ja vanemad lapsed kannavad endiselt mähkmeid, sest nad ei oska üksinda tualetis käia.

Sky News viis läbi uuringu, mille käigus paluti Inglismaa koolide õpetajatel ja töötajatel rääkida oma kogemustest lastega, kes kannavad veel mähkmeid, kirjutab The Telegraph.

20 protsenti klassiõpetajatest tunnistas, et viimase aasta jooksul on nende klassides olnud 5-7-aastaseid lapsi, kes ei oska ise tualetis käia ja kannavad seetõttu mähkmeid.

Neli protsenti koolis töötavatest inimestest ütles, et neil on viimase aasta jooksul tulnud kokku puutuda ka 7-11-aastaste lastega, kes kannavad mähkmeid. Üks protsent klassiõpetajatest ütles, et neil on olnud kogemusi ka vanemate lastega.

Viimastel aastatel on Inglismaal täheldatud, et üha suurem hulk lapsi läheb kooli mähkmetes. Ekspertide sõnul on üheks põhjuseks see, et mõlemad lapsevanemad käivad tööl ning neil pole aega õpetada last potil käima.

Anne-Marie Middleton, Doveris asuva kooli asedirektor, ütles, et paljud õpilased tunnevad piinlikkust ega julge tunnistada, et kannavad mähkmeid.

«Meie kogemused näitavad, et üha enam lapsi tuleb kooli mähkmetes. Oleme täheldanud ka seda, et üha suurema hulga laste jaoks valmistab tualetis käimine probleeme ja see ei käi ainult esimeste klasside kohta. Tean ühte 11-aastast, kes peab ka magama mähkmega. Sellised juhtumid koormavad õpetajaid ja võivad tunde tõeliselt häirida,» rääkis Middleton.

Tema sõnul on probleemiks vanemate kiire elutempo, sest lapsed tulevad kooli ilma algteadmisteta kõige elementaarsematest asjadest nagu tualetis käimine või noa ja kahvli kasutamine.

Janet Marsh vastutab Kenti koolis selle eest, et õpetada lapsi tualetis käima. Marsh ütles, et on kokku puutunud ka 14- ja 15-aastastega, kelle jaoks oli tualetis käimine probleemiks.

«See on väga tõsine olukord,» sõnas Marsh, «Lapsed jäävad kooli alguses umbes 25 protsendist õppetööst ilma, sest neil on tarvis mähkmeid vahetada. Kuidas nad teistele järgi peaksid jõudma?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles