Neli suurimat viga, mida smuutide valmistamisel tehakse

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Smuutid muutuvad üha populaarsemaks ja paljud inimesed on hakanud neid ise kodus valmistama. Smuuti võib olla väga tervislik ja maitsev jook, mis aitab kaalu langetada. Oluline on aga jälgida, et smuutis oleks nii kiudaineid kui valke.

Women's Health Magazine pani kirja neli suurimat viga, mida smuutide valmistamisel tehakse.

Viga: smuutis on liiga vähe kiudaineid

Kiudained aitavad kehakaalu vähendada. Kiudained täidavad hästi kõhtu ja aitavad vastu panna erinevatele isudele. Puuviljades on palju kiudaineid, tuleb vaid teada, milliseid puuvilju valida. Smuutide tegemiseks kasutatakse palju banaane, kuid vaid pooles banaanis on kõigest 1,4 grammi kiudaineid. Smuuti võiks anda vähemalt 10 grammi kiudaineid, seega lisa kiudainete poolest rikkaid marju, avokaadot, kiivit, ube, chia seemneid jms.

Viga: smuutis on liiga vähe valke

Võid ju enda arvates väga tervisliku smuuti valmistada, kuid selles ei pruugi olla vajalikke valke, mis aitaks sul päeva lõpuni vastu pidada. Selleks, et päeva ajal ei tekiks isu erinevate snäkki järgi, veendu, et su smuutis oleks vähemalt 10 grammi valke. Valke leidub näiteks piimas, sojapiimas, kreeka jogurtis, kodujuustus, pehmes tofus, ubades, pähklites ja pähklivõis.

Viga: smuutis on liiga palju puuvilju

Puuviljadest valmistatud smuuti joomine on kahtlemata parem vahepala kui saiakeste söömine. Kuigi puuviljades on palju kiud- ja toitaineid, ei ole need siiski kaloritest priid. Kui paned oma smuutisse näiteks viit erinevat puuvilja, võib su smuuti sisaldada koguni 500 kilokalorit. Kuna puuviljades on palju looduslikke suhkruid, läbivad need kiirelt ainevahetuse ja sul võib tekkida nälg. Selle vältimiseks kasuta smuutis lisaks puuviljadele ka piima, sojapiima, jogurtit, pehmet tofut, pähkleid vms.

Viga: lisad smuutile magustajaid

Üks supilusikatäis mett või vahtrasiirupit annab smuutile 60 lisakalorit. Kui smuutis on niigi magusaid puuvilju ja marju, siis pole tarvis sinna veel magustajaid lisada. Pealegi teeb see sulle vaid head, kui tarbid vähem suhkrut. Alguses võib maitse olla teistmoodi, kuid lõpuks harjuvad maitsepungad sellega ära. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles