20 asja, mida tuleks öelda tütrele enne, kui ta suureks kasvab

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eluõppetunde, mida lastele tutvustada, on ääretult palju. Päris kõige eest ei saa ega jõuagi hoiatada, kuid on teemasid, mis on vältimatud. 

Ka täiskasvanud naistena tunneme mõnikord, et vajame kellegi elukogenuma nõu ja toetust, sest mis seal salata, naise elu on teatud olukordades üsna raske. Seetõttu on väga oluline, et annaksime oma tütardele enne laia maailma astumist kaasa kuhjaga väärt nõuandeid, kirjutab Ivillage.

Õpi ütlema «ei». Muidugi ei meeldi emale see, kui laps hakkab vastu, aga suures ja hirmutavas maailmas pead sa silmitsi seisma mitmete raskete valikutega. Kambavaim ja sõprade surve võib panna sind tegema asju, mida sa tegelikult teha ei tahaks. Õpi ütlema «ei» poistele, alkoholile, sobimatutele Instagrami-fotodele ja paljule muule. Potentsiaalseid ohte on igal pool, kuid sinu kõhutunne annab aimu, mida sa tegelikult tegema peaksid. Peamine ongi, et sa ei suruks oma sisehäält maha ja jääksid endale truuks. Keeldumine pole sugugi lihtne, kuid pärast oled enda üle väga uhke, et sellega hakkama said.

Mõtle rohkem oma sisemise kui välise ilu viimistlemisele. Sellest pole midagi halba, kui oled oma välimuse üle uhke ja naudid, et oled kena. Aga kui ilus olemine on su ainus eesmärk ja huvi, maksad selle eest tulevikus lõivu. Ära unusta, et väline ilu pole võrreldav sisemise iluga, sest sa pole ise teinud midagi selle loomiseks ja sa pole seda «välja teeninud». Sellest palju olulisem on lahkus ja empaatia, sest kui sa pole sisemiselt ilus, oled kole.

Asjad ei tee sind õnnelikuks. Sel hetkel, kui ostad omale uue käekoti või kauni kleidi, võib tõesti tunduda, et see teeb sind siiralt õnnelikuks. Aga asjad lähevad katki, kaovad ära ja saavad otsa. Need lähevad moest välja ja kaotavad oma võlu. Päris õnnetunne sõltub hoopis millestki muust.

Mõned inimesed on õelad. Ole sõprade valikul väga hoolikas. Mõni sõber võib alles mõne aja möödudes paljastada oma tõelise pale, kuid enne seda jõuad talle oma südamesaladused välja rääkida. On neid, kes on väga õelad, silmakirjalikud, kadedad ja lihtsalt julmad. Sõprade leidmisel saad paratamatult haiget, aga selline elu kord juba on.

Sõpru on vaja. Tõsi, sa võid sõprade usaldamisel eksida, kuid sellegipoolest on sõpru vaja. Kui leiad tõesti hea sõbra, siis hoia ja väärtusta teda ning ta jääb sinu kõrvale aastateks.

Ära mõista inimesi hukka, aga arvesta sellega, et sind mõistetakse hukka. Sul ei tasu hinnata inimesi kõigest välimuse põhjal, kuid samas tasub meeles pidada, et palju on neid, kes ise nii teevad. Ära unusta seda ka siis, kui tahad oma juukseid siniseks värvida või omale nabarõngast panna. Sulle võib tunduda see eriline ja lahe, kuid kui hakkad tööd otsima või tutvustad end sõbra vanemale, võib too su välimusest midagi muud välja lugeda.

Rinnad on ületähtsustatud. Teatud vanuses hakkad ootama, et need sulle kasvaksid ja siis hakkad põdema. On need piisavalt suured või on need liiga suured? Kas üks on suurem kui teine? (Jah, tõenäoliselt on. Iga rind on erinev, ka need, mis jagavad ühte rinnahoidjat. Arvesta sellega ja saa sest üle.) Olenemata sellest, kuidas sa oma rindadesse suhtud, ei tohi sa unustada, et need kuuluvad privaatpiirkonda ja neid ei tohiks liialt paljastada.

Õpi oma vanaema tundma. Muidugi armastad sa oma memme, aga kas sa oled temaga päriselt vestelnud? Vanaemal on sulle väga palju elutarkusi jagada, ära maga seda võimalust maha. Uuri talt, kuidas ta üles kasvas, milline oli tema esimene armastus ja kelleks ta tahtis kunagi saada. Ära raiska aega, sest kahjuks ei ole ta meie kõrval enam kauaks.

Keskkool ei ole päris elu. Sel ajal tundub küll, et nii palju on kaalul – kes on lahe, kes kellega käib, milliseid aineid valida jne. Usu, päriselu on hoopis midagi muud ja tunduvalt avaram. Need poisid, kellega kooli ajal kohtud, lähevad sul väga kiirelt meelest. See, milline keegi on keskkoolis, annab väga vähe aimu selle koht, milline inimene temast hiljem kujuneb. Populaarsed lapsed ei pruugi hiljem sugugi edukad olla ja kui sa kooli ajal jääd teistest millegi poolest maha, ei ole see ka sugugi märk, et sa oma elus midagi ei saavuta.

Armasta iseennast. Sa ei meeldi kõigile, ei lapsena ega ka täiskasvanuna. See ongi normaalne. Naised muretsevad sageli teiste arvamuse pärast ja üritavad olla võimalikult meeldivad. Loobu sellisest suhtumisest, sest see hakkab su isiklikku arengut takistama. Kõigile lihtsalt ei ole võimalik meeldida. Seejuures on aga väga oluline, et sa meeldiksid iseendale ja teeksid elus otsuseid, mis lähtuksid sinust endast, mitte teiste meeleheast.

Oota rahus. Kui teised lapsed hakkavad rääkima seksijutte ja sulle tundub, et saa ei saa nendest isegi aru, siis võta rahulikult. Hirm ja ebamugavustunne näitavad, et sa pole selleks kõigeks veel valmis. Pole mitte ühtegi põhjust, miks sa peaks kiirustama. Tagantjärele ei kahetse pea keegi, et süütuse kaotamist edasi lükkas, kuid selle varast kaotamist kahetsevad väga paljud.

Seks peaks olema lõbus. Ära kiirusta sellega, kuid kui ükskord hakkad elama seksuaalelu, siis ära unusta, et see peaks olema lõbus. Kui partner ei hooli sellest, et sul oleks hea (nii vaimselt kui füüsiliselt), siis pole ta sulle õige partner.

Iga probleem pole maailma lõpp. Kui sa kipud iga pisiasja pärast liialdama, siis ei tunne sulle varsti enam keegi kaasa, kaasa arvatud mina. Sul kulub küll natuke aega, et osata prioriteete paika panna, aga see on oskus, mis kulub marjaks ära. Kui kaotad pea, küsi endalt, kas see probleem on sulle oluline ka viie minuti/ päeva/ aasta pärast?

Ära võrdle end teistega. Seda on ehk valus kuulda, aga alati on keegi, kes on sinust ilusam, targem, andekam ja rikkam. Ära eelda, et ta elu oleks seepärast sinu elust parem või et ta oleks sinust õnnelikum. Elu ei ole võistlus, see on teekond. Sina pead tegelema vaid enda eesmärkide nimel ja käima oma rada. Sa ei ole täiuslik, mitte keegi pole.

Juuksed on kõigest juuksed. Sa teed neisse lokke, sirgendad ja värvid neid, sätid igasugustesse soengutesse. Ehk loodad, et need oleksid pikemad, paksemad, sirgemad või rohkem lokkis. Sul kulub kokkuvõttes väga palju aega oma juust eest hoolitsemisele. Aga miks? Need on kõigest juuksed. Ära tähtsusta neid üle. Pane müts pähe ja mine mängi õues palli, see on palju lõbusam.

Tark on lahe olla. Elus võib tulla hetki, kui sulle tundub, et pead oma arukust varjama. Kuula nüüd hästi hoolikalt ja jäta meelde: sa ei pea seda tegema. Ära tee end kunagi abituks ja ära jäta endast rumalat muljet ainuüksi selleks, et mõnele kutile meeldida. Teatud vanuses võivad su sõbrad soosida arvamust, et õppida pole vaja või et head hinded on luuseritest tuupuritele, kuid usu, see aeg jääb väga üürikeseks. Teadmised on hinnas ja sul on alati õigus enda üle uhke olla.

Ära kaota end mõne poisi/mehe pärast. Kaaslast otsides on väga oluline leida enda kõrvale keegi, kes hindab sind just sellisena, nagu sa oled. Ära teeskle kedagi teist, uskudes, et siis meeldid talle rohkem.

Ütle, mida mõtled. Avalda julgelt oma arvamust ja ütle midagi, kui näed ebaõiglust. See on sinu õigus ja kohustus. Seda tehes võid sõpru kaotada ja kedagi riivata, aga sa pead alati enda südametunnistusele truuks jääma. Mida rohkem enda eest seisad, seda loomulikumaks see muutub.

Sul on vastassoo mõjutamiseks võimeid, millest sa veel ei tea. Kui sa need ükskord avastad, võib see sul pea segi lüüa. Suure võimuga kaasneb ka suur vastutus. Ära ole kunagi õel või tahtlikult julm, aga ära sunni end ka kunagi olema ühegi mehega kõigest seetõttu, et tema seda tahab.

Mõnikord võid mind vihata, aga mina armastan sind alati. Emana tean, et mõnikord on sul minu otsuseid raske mõista ja sa võid öelda, et vihkad mind. Kõik tüdrukud võivad mõnikord arvata, et ema ei saa neist üldse aru ja keelab midagi vaid kiusu pärast. Aga isegi kui sa vihkad mind, olen ma ikkagi alati valmis su muresid kuulama ja nõu andma, nii palju kui oskan.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles