Kuus sammu, kuidas suhtes igavusest üle saada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajapikku märgatakse suhtes paratamatult, et kirelõõm vaibub ja vastastikuse külgetõmbe asemel muutub ehk olulisemakski partnereid siduv sõprus. Selle protsessi käigus jääb nii tõuse kui mõõnasid harvemaks ja suhtemuster muutub etteaimatavamaks.

Igavus saab suhtes probleemiks siis, kui see pole enam kõigest mugavus vaid täielik seisak, kirjutab Psychology Today.

Kanada psühholoogid Cheryl Harasymchuk ja Beverley Fehr on kirjutanud, et suhteigavusel võib olla mitu vormi:

  • hääbumisseisund, mida seostatakse suhte lõpuga (nimetatakse näiteks «tühjaks kestaks»);
  • negatiivne tundeseisund, mida iseloomustab põnevuse ja stimulatsiooni puudus (nn suhte säilitamise väljakutse);
  • dünaamiline pinge kahe soovi vahel – tahetakse nii mugavat etteaimatavust kui uudsust.

Olenemata suhteigavuse vormist jääb määravaks see, kuidas probleemi nähakse. Objektiivselt ei saa ju seda hinnata, sest lõpuks oleneb kõik sellest, kuidas partnerid ise oma suhet näevad. Harasymchuk ja Fehr tegid katsetega kindlaks, et inimestel on väga selge ettekujutus, mida nad peavad suhteigavuseks. Sel on ka oma praktiline külg - kui igavus on suhtepartneri peas ehk et tal on sellest oma kujutlus, siis saaks seda muutes ka igavust vähendada.

Esimene samm. Otsusta, mida tähendab sinu jaoks «igavus» suhtes. See, mis sulle võib tunduda igav, võib mõne teise jaoks olla väga põnev või vähemalt neutraalne. Kui sinu jaoks on igavuse peamiseks märgiks huvipuudust partneri vastu, siis jätkad sa edasi teisiti kui need, kes usuvad, et igavust põhjustab näiteks vähene kokkusobivus.

Teine samm. Tee selgeks, milline on sinu vaimus ettekujutus su praegusest suhtest. Kas see klapib eelmises sammus kirjeldatud mudeliga? Kas sa ei tunne oma partneri kui isiksuse vastu enam huvi? Kas sind jätab ükskõikseks see, millega ta tegeleb? Või on sul jätkuvalt huvi tema kiiksude ja nõrkuste vastu, aga sulle tundub, et te suhtest puudub spontaansus? Selle sammuga paika pandud kujutluspilt on oluline järgmise sammu jaoks.

Kolmas samm. Räägi oma partneriga sellest, mida tema suhteigavuseks peab. Kas tema on täiesti rahul selle rutiiniga, millesse te suhe on langenud või igatseb ta uudsust ja muutusi? Võid ka välja selgitada, kas su partner on jätkuvalt sinust huvitatud ja peab sind intrigeerivaks. Kui te mõlemad olete oma kujutluspildist avameelselt rääkinud, saate koos välja mõelda, kuidas olukorda parandada.

Neljas samm. Pange koos paika plaan, kuidas suhet kohendada vastavalt sellele, mida te igavaks peate. Kui teie jaoks tähendab suhteigavus eelkõige huvipuudust partneri vastu, siis mõelge välja, kuidas te saate vestelda nii, et seda huvi taastada. Seda tehes võite ehk isegi avastada, et tüdimust tekitab pigem etteaimatavus suhtes, mitte parteri isiksus. Kui nii, siis saate mõelda tegevusi, kuidas rutiinist välja tulla.

Viies samm. Muutke oma kujutluspilti. Kuna see on kõik teie endi peas, see pole reaalsus, siis on teil võimalik seda pilti ise kujundada. Romantilisi filme vaadates võid arvata, et sul on midagi viga, kui sul pole vaja meest seksika aluspesuga üllatada või kui sa ei eelda, et ta sind iga natuke aja tagant jalust rabaks. Rutiinses elus, mugavuses ja teineteise sarnasuste nautimises pole midagi halba. Partneri isiksuse nautimine võib olla kõige lihtsam ja olulisem meetod, kuidas suhteigavusest üle olla.

Kuues samm. Kui vaja, pöörduge nõustaja poole. Kui te omavahel olukorda parandada ei oska, võib palju abi olla paariteraapiast, sest kõrvalseisja aitab teil suhet värske pilguga näha. Suhteigavuses oled sa küll ise osaline, kuid see pole otseselt konflikt. Professionaal oskab aidata sul seda näha ja pakkuda võimalusi, kuidas huvi säilitada. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles