Miks juuakse võiga kohvi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Viimasel ajal on esile kerkinud uus tervisetrend – kohvi sisse lisatakse taluvõid või kookosõli. Kas see ka päriselt kasulik on?

Kookosrasva lisatakse musta kohvi sisse, et olla kauem energiline ja hea keskendumisvõimega. Rasvase kohvi põhimõte seisneb selles, et taluvõi ja kookosõli rasvad pakuvad püsivat energiat, toetavad kognitiivset funktsiooni, käivitavad keha «rasvapõletusmasina», aeglustavad rasvade kogunemist ja aitavad kaalu langetada, kirjutab You Beauty.

Kuigi seda toetab ka teadus, pole kõik eksperdid senini ühel nõul, kui kasulik rasvane kohv reaalselt on. Kookosõli keskmise ahelapikkusega küllastunud rasvhapped on lühemad kui näiteks need, mis peituvad safloori-, soja- ja oliiviõlis ning keha töötleb neid erinevalt. Keskmise ahelapikkusega triglütseriidide seedimiseks kulub kehal vähem energiat ja ensüüme. Seetõttu on need head kohese energia allikad, kiirendades ainevahetust ja taastades energiat. Võrreldes teiste toidurasvadega ei talleta keha neid rasvu ja kulutab energia saamiseks ära.

Küllastunud rasvhapete agar tarbimine tekitab aga palju vaidlusi, sest isegi need toitumiseksperdid, kes peavad küllastunud rasvhapetega seotud hirme suuresti liialdatuks, usuvad, et igal asjal on piir. Kui soovidki oma kohvitassi võid või kookosõli lisada, siis ei tasuks juua sellist kohvi mitu tassi järjest.

Lisaks pole otseselt põhjust, miks peaks häid rasvu just joogi sisse lisama, sest kookosõliga saab vabalt teha ka maitsva omleti või lisada seda teelusikatäis valgujoogi või smuuti sisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles