Kui suur ratas lapsele valida?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Selleks, et lapsi õe meelitada, tuleb neile pakkuda põnevaid liikumisvõimalusi. Laste suur lemmik on jalgrattasõit, mis arendab reageerimis- ja tasakaaluvõimet ning erinevate lihaste koostööd.

Mõistagi on rattasõit lastele kasulik ka üldise vastupanu ja kehalise arengu toetuseks. Hawaii Expressi müügispetsialist Marden Muuk ütles erilehele «Lapsed liikuma», et esimese ratta võib soetada juba aastasele lapsele, kuid siis peab see muidugi olema jooksuratas. Teisel eluaastal võib proovida päris 12-tollist ratast.

«Esimese tõsisema ratta võiks osta siis, kui lapsel on juba piisavalt sõidukogemust, enamasti algavad sellised rattad suurusest 20,» selgitas ta ja lisas, et alles sõitu õppivale mudilasele ratast ostes on kõige olulisem kriteerium õige suurus. «Näiteks linnas sõites on ka väga oluline, et laps saaks jalad kiiresti maha panna ning käed ulatuks kindlalt piduriteni.»

Milline on sobiv suurus?

Jalgratta sobiv suurus sõltub üldjuhul lapse vanusest:

  • 2-4-aastased – 12-tollised rattad,
  • 4-6-aastased – 16-tollised rattad,
  • 6-9-aastased – 20-tollised rattad,
  • 9-12-aastased – 24-tollised rattad.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles