Kümme halba harjumust, mis tekitavad kortse

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
No kes siis meigiga magab?
No kes siis meigiga magab? Foto: SCANPIX

Kortsud on elu ja vananemise paratamatu osa. Kuigi need tekivad kõigile niikuinii, võime me endale teadmata mõne harjumusega kortsude kiiremale süvenemisele kaasa aidata.

Naha vananemist soodustavad mõned harjumused ja ilurutiinid, millest tasub soovi korral end lahti harjutada, kirjutab Daily Makeover.

Suitsetamine

Suitsetamine on tuntud kortsude tekitaja. «Selle hämmastavaid tagajärgi on näidanud kaksikute peal tehtud uuringud. Jäta suitsetamine maha ja väldid ka kortse,» ütleb dermatoloog ja ilukirurg Joel Schlessinger.

Kehv toitumine

Kui tahad, et su nahk püsiks pringi ja nooruslikuna, siis sel puhul peab paika vana tõde: «Oled see, mida sööd». Vananemisprotsessile annab hoogu see, kui sööd suhkrurikkaid toitusid. «Glükeerumine on protsess, mil suhkrumolekulid kinnituvad nahas valkude (ka kollageeni) külge, muutes need jäigaks. Seetõttu väheneb näonaha elastsus, tekivad kortsukesed ja tursed. Rafineeritud suhkur ja teised lihtsüsivesikud suurendavad kehas põletikuohtu ja insuliinitaseme tõusu. Põletiku järel tekkinud ensüümid lagundavad kollageeni ja elastiini, mille tagajärjel hakkab nahk kiiremini gravitatsioonijõule alluma,» selgitab doktor Roshini Raj.

Joomine

«Alkohol kahjustab eelkõige maksa. Rakkudele on see mürk, mis mürgistab su keha,» selgitab doktor James C. Marotta. Kõik alkohoolsed joogid kuivatavad nahka, mis tähendab, et järgmisel hommikul on näonahk silmnähtavalt kehvem. Pikema aja jooksul kaotab nahk pideva veepuuduse tõttu elastsust ja kortse tekib üha kiiremini juurde. «Lisaks mõjutab alkohol A-vitamiini taset organismis, kuid nahale on see ülioluline antioksüdant, mis aitab kaasa uute rakkude arengule ja kollageeni tootmisele,» märgib arst.

Nätsu närimine

«Nätsutamine tekitab alahuule alla üht tüüpi kortsu, mida ma näen üsna sageli,» ütleb ilukirurg Schlessinger. Lisaks tekitab see suu struktuuris teisigi probleeme, kuid on õnneks väga lihtne harjumus, millest ilu nimel loobuda.

Meigiga magama minek

Meigiga ei tohiks kunagi magama minna. Meigikiht ja mustus, mis päeva jooksul näole kogunevad, ummistavad poore ja lagundavad nii kollageeni kui elastiini. See aitab taas kaasa vananemisprotsessile ja tekitab kortse. Igal õhtul enne magamaminekut peaks nägu puhastama ja niisutama.

Koorimata jätmine

Koorimine eemaldab nahalt mustuse, liigse rasu ja surnud naharakud, mis kõik naha välimuse vanemaks teevad. Regulaarne koorimine teeb naha kaunimaks ja laseb vananemisvastastel toodetel paremini nahka imenduda. Samas peab tähele panema, et koorimisega ei mindaks liiale. Liigne koorimine võib samuti naha vananemist kiirendada, sest siis eemaldatakse juba naha loomulik kaitsebarjäär, mis ei lase ligi toksiine ja UV-kiirguse kahjulikku mõju. Oluline on mõõdukus.

Vistrike pigistamine

Ära pigista iga punni, lase sel ise paraneda või kasuta selle eemaldamiseks mõeldud nahapuhastustoodet. Iga kord kui pigistad või venitad oma nahka, kahjustad seda ning põhjustad ärritust, pisihaavu ja isegi kortse.

Nägude tegemine meikimise ajal

Meikimise ajal nägude tegemine tekitab kortse juurde, kuid on ka lihtsalt halb harjumus. «Tee meiki sellise näoilmega, nagu teisedki sind tavaliselt näevad. Ära aja oma suud pärani ja ära venita oma kulme, et ripsmetušši peale kanda. Ära näpi ka silmi, kui lainerit peale kannad. Kui meigid end, siis liiguta pead, aga ära venita selle erinevaid osi, et meikimine lihtsam oleks,» soovitab jumestuskunstnik Donna Kelly.

Päikesekaitsekreemi vältimine

Kõik teavad, et päikesekaitset sisaldavat kreemi peab kasutama iga päev, kuid kui suurem osa päevast veedetakse siseruumides, tundub see tarbetu. Paraku põhjustab nahas kollageeni lagunemist juba mõni minut päikese käes. «Kui sa ei taha oma nahka kahjustada, kanna päikesekaitsekreemi iga päev, olgu ilm päikeseline või vihmane,» soovitab doktor Debra Jaliman.

Vale voodipesu

Ka halb padjapüür aitab naha vananemisele kaasa, kui oled harjunud kõhuli magama. «Kõige paremad on satiinist padjapüürid,» selgitab doktor Jaliman. «Teine võimalus on alati magada vaid selili.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles