Miks partnerit ei tohiks liiga täiuslikuks mõelda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uuring näitab, et kui inimesed idealiseerivad oma partnerit ja ei oska temas vigu näha, siis suhe kannatab selle all. Uuringu juht, psühholoog Jennifer Tomlinson soovitab leida kuldse kesktee, et suhe oleks mõistlikus tasakaalus.

Varasemad teadustööd samal teemal näitasid, et kui keegi peab oma partnerit ideaalseks, siis on ta ka suhtega väga rahul. See pole üllatav, sest miks ta ei peakski olema – ta on enda arvates leidnud parima. Tomlinsoni sõnul ei saa aga suhte rahulolu puhul mööda vaadata sellest, milline on kellegi ettekujutus oma partnerist, vahendab Huff Post.

Nõnda eeldas ta oma töögrupiga, et liiga palju head ei ole enam hea. Selle tõestamiseks tehti kolm eksperimenti, et välja selgitada, kas partneri idealiseerimisel võiks olla mingi piir.

Esimeses katses täitsid 99 paari küsitluse oma suhte kohta. Partnerid arvasid, et kumbki neist täidab täpselt sama küsitlust. Tegelikult olid küsimused identsed vaid pooltel paaridel. Teistel oli kaks erinevat küsimust. Kui ühel partneril paluti üles lugeda, millised on tema kaaslase väga väärtuslikud ja positiivsed omadused (minimaalselt tuli kirja panna üks omadus), siis teisel paluti nimetada 30 eset nende magamistoas. Need, kes pidid esemeid nimetama, hakkasid kohe agaralt kirjutama ja nende partneritele jäi mulje, nagu neid oleks ülevoolavalt kiidetud.

Pärast testi täitmist paluti paaridel istuda triibulisele diivanile ja seejärel loeti üle, mitu triipu jäi partnerite vahele, et näha, kui kaugele kumbki neist hoiab. Leitigi, et need, kes arvasid, et partner peab neid suurepäraseks, istusid oma kallimast kaugemale kui need, kes täitsid ühesuguseid küsitlusi.

Järgmisena täitsid küsitlusi 89 abielupaari ja 153 tudengit, kes olid sel hetkel püsisuhtes. Neilt uuriti, mida nad endast arvavad ja mida nad usuvad, et nende partner neist arvab. Tulemustest selgus, et inimesed on oma suhtega rohkem rahul, kui partner peab neid endast õige pisut paremaks. See ongi aga piir, mille ületamine muutub juba vastumeelseks.

Uurimaks, miks liigne idealiseerimine suhtega rahulolu pärsib, tegid teadlased mõne paariga lisateste. Leiti, et inimene, keda liiga palju kiidetakse, arvab, et partner ei tunne teda tegelikult ja on oma ettekujutuses loonud mingi ideaali, mida pole võimalik päriselt täita.

Inimesed, kes tunnevad, et neid on tõstetud pjedestaalile, ei taha oma suhte nimel nii palju pingutada kui teised. Nad võivad tunda, et neil on suhtes liiga palju võimu, mistõttu nad ei taha oma partneri meelehea pärast rohkem vaeva näha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles