Peavalu pärast seksist keeldumine pole tühi ettekääne

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naistele ei tule see tõenäoliselt mingi üllatusena, et mehed loobuvad seksist vähem kui naised. Uus uuring näitas, et mehed on huvitatud sekist isegi siis, kui neil on tugev valu. Naised aga eelistavad sellisel juhul rahulikult põdeda, mitte seksida.

Kanada uurijad tegid oma katseid küll hiirte peal, ent väidavad, et nende leid selgitab ka inimkäitumist. Nimelt vaatlesid nad lähemalt, kuidas mõjutab valu hiirte seksuaaliha, vahendab Daily Mail ajakirja Journal of Neuroscience.

Esiteks vaadati, millised emased ja isased hiired olid teineteisest huvitatud ning seejärel asetati nad puuridesse, mis olid üksteise vastas. Puurid olid ühendatud nõnda, et emastel oli võimalus pisikesest käigust isase hiire puuri pugeda ja sealt ka vajadusel tagasi oma puuri minna.

Teadlaste sõnul olid katse tulemused «väga hämmastavad», sest valu korral veetsid emased hiired vastassoo puuris märksa vähem aega. Nende iha vähendas isegi kerge valu põses. Kui isastele hiirtele anti samasugune võimalus emase puuri külastada, siis ilmnes, et valu pole neile mingi takistus. Isaste hiirte libiido ei vähenenud märgatavalt isegi siis, kui neile süstiti kemikaali otse genitaalidesse.

Uurija Jeffery Mogil selgitas, et juba ammu on teada, et võrreldes meestega sõltub naiste seksuaalsus rohkem üldisest taustast, enesekindlusest ja suhtehirmudest. Seda aga ei teatud, kas see on tingitud rohkem bioloogiast või kasvatusest. Hiirtega tehtud katsed näitavad aga Mogili sõnul selgelt, et naise seksuaalsusel on tugev bioloogiline aluspõhi.

Hetkel pole täpselt teada, kas valu mõjutab naise seksuaalsust rohkem kui meestel, kuid kui see nii on, siis võib see olla bioloogiliselt nii seatud, et naine takistaks ise haigena rasedaks jäämist. Mogili sõnul meestel selliseid muresid pole, sest pärast viljastamist on nende töö tehtud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles