Kuus levinud toitumismüüti purustatud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Toitumisalane teave muutub tänapäeval nii kiiresti, et raske on järge pidada, mis teeb kaalulangetajale head ja mis halba. Sageli on just nii, et kui mingi soovitus on väga jäik, siis ilmneb peagi, et sel polegi tõega suurt pistmist. 

Time palus toitumisspetsialistidel välja tuua, milliseid toitumisalaseid müüte on nemad viimasel ajal kõige rohkem kuulnud ning kui palju seal taga ka tõtt on.

Müüt: mikrolaineahjus toidu soojendamine tapab toitained

Tegelikult on mikrolaineahjus toidu soojendamine üks paremaid kuumutamise viise, kuidas toitaineid säilitada. Keetmise ajal väheneb toidus oluliselt väärtuslike vitamiinide ja mineraalide hulk, kuid kuna mikrolaineahjus kuumutamisel vett ei lisata, siis aitab see toitainetel toidus püsida.

Müüt: mida vähem on teravilju töödeldud, seda parem

Täisteratooted on kahtlemata paremad kui rafineeritud valgest jahust küpsetatud saiakesed, sest neis on rohkem kiudaineid ja B-vitamiini, kuid ära lase end tõmmata «mitmevilja lõksu». See, kui mõnes tootes on kasutatud palju erinevaid teravilju, ei tähenda, et need kõik oleksid töötlemata ja et neis oleks säilitatud kõik toitaineid, mida sa eeldad, et neid süües saad. Kui tegu on mitmeviljatootega, siis loe hoolikalt pakendilt, et iga teravili selles oleks täistera.

Müüt: rasvavabad salatikastmed on tervislikumad

Puuviljades ja aedviljades on rasvlahustuvaid toitaineid, mida ei saa organism ilma rasva abita omastada. Näiteks on tomatis lükopeen, mis teadaolevalt vähendab vähi ja insuldi riski. Kui valid rasvavaba kastme, võid headest toitainetest ilma jääda. Hea valik on oliiviõli, kuid tervislikke rasvu leidub palju ka näiteks avokaados ja pähklites.

Müüt: väldi valgeid aedvilju

Toitumiseksperdid pooldavad värvilist toidulauda – mida mitmekülgsem see on, seda parem. See on muidugi tõsi. Näiteks on maasikates ja porgandites palju beetakaroteene, mis vähendavad põletikuohtu ning tumerohelises salatis on omakorda rikkalikult antioksüdante, kiudaineid, kaltsiumi, C- ja K-vitamiini. See aga ei tähenda, et nende heledamad vennad kuidagi kehvemad oleks. Tegelikult on palju kiudaineid, antioksüdante ja kaaliumi näiteks lillkapsas, küüslaugus, sibulas, seentes ja ka kartulis. Lisaks tasub mainimist, et kartul pole sugugi halb vili, mida kaalulangetaja vältima peaks. Kuna selles on palju kiudaineid, aitab see hästi kõhtu täita, kuid kaalulangetajale on oluline see, kuidas kartulit valmistatakse.

Müüt: mahladieet aitab hästi organismi puhastada

Usutakse, et mahladieet aitab hästi organismil mürkainetest vabaneda, kuid unustatakse, et selline kohustus on ühel organil kogu aeg olnud. Inimese maks saab oma tööga väga hästi hakkama. Ühe- või kahepäevane mahladieet organismile ilmselt liiga ei tee, kuid kaalulangetamiseks see küll hea mõte pole.

Müüt: kohv tekitab vaid suuremat janu

Kofeiin on diureetikum, mis tähendab, et see viib kehast vett välja. Kohvis on aga peale kofeiini ka vesi, mis samal ajal kustutab janu, seega pole kohvi joomine iseenesest halb. Parim janu kustutaja on muidugi vesi, ent kui oled harjunud kohvi jooma, siis pole vaja seda vältida hirmu tõttu, et see võiks veepuudust tekitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles