Füsioterapeut: last ei tohi uinuma väristada - ei lamamistoolis, kärus ega süles!

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapse magamapanekuks erinevate raputavate meetodite kasutamine on tegelikult beebi arengule kahjulik ja tekitab tugevat sõltuvust, kinnitab Emmede Klubis Läti füsioterapeut Kristine Stalidzans.

Füsioterapeudi selgitusel põhjustab imiku nn väristamine, kas siis süles, värisevas lamamistoolis või hea vedrustusega vankris sõltuvust tekitavat eufooriataolist seisundit. Nõnda tekib lapsel iga päevaga üha suurem vajadus raputamistunde järele.

Ekspert hoiatab, et nii talitades võid varsti leida end olukorrast, kus laps on rahulik ainult siis, kui istud temaga normaalse tooli või diivani asemel põrkaval pallil ja hüpled. See on aga ohtlik, sest imiku aju ja kolju on jätkuvalt mitmes mõttes hellas arengujärgus, mistõttu laps võib erakordselt kergesti saada peapõrutuse.

Stalidzans on enda sõnul märganud, et lapsega jalutamas olevad emad seisavad tänaval, lobisevad kellegagi ja samal ajal raputavad vankrit, kuigi laps juba ammu magab. «Lapse voodi või käru ei ole mõeldud lapse selles väristamiseks, vaid kergeks õrnaks edasi-tagasi kiigutamiseks!» hoiatab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles