Soovitusi noorele emale, et emadusest ei saaks eneseohverdus

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänapäeva emade ees on mitmeid väljakutseid, mida näiteks põlisrahvastel polnud. Kuna religioonide ja ka meie kultuuri silmis on emadus kõrgel kohal, siis kipuvad emad esmalt tihti ära unustama iseenda ning emadusest saab ohverdamine iseenda arvelt, millega ei ole lõpuks rahul ei laps(ed), mees ega ema ise.

Soovitused noorele emale:

1. Loo oma emadering: haara kaasa sõbrannadest noored emad, soovitab Sensa. Tehke kommuun Facebooki või looge meililist, kohtuge ka reaalselt, vahetades tundeid, mõtteid ja lasteriideid. Koos on tore kasvada ning ka lapsed saavad teistest lastest rõõmu.

2. Leia aega endale: palu, et mees, ema või sõbranna kasvõi ühel päeval nädalas käiksid lapsega väljas, nii et saaksid võtta aega endale. Tee koostööd sõbrannade ja oma vanematega, et saaksid last anda ka teistele hoida, kasvõi selleks, et käia korraks tiir ümber maja, teha segamatult süüa või käia duši all.

3. Tervenda end: katseta erinevaid teraapiaid, rännakut, reikit, energeetilist puhastust, vabastavat hingamist, et endas üleskerkivaid protsesse puhastada. Küsi tuge vanematelt, kogenenumatelt ja targematelt naistelt, keda usaldad.

4. Loo endale rituaalid, mis sind toetavad: näiteks kui laps on õhtul magama jäänud, joo tassike teed, pane põlema küünal või säti tuli kaminasse. Jälgi oma emotsioone, tunnusta ja austa ennast, tee käsitööd või loe raamatut, keskendudes vaikuses iseenda sisehäälele. Hinga sisse ja välja.

5. Nõjata selg vastu vana puud, tunneta jalataldu vastu maad ning kujutle, kuidas puujuured läbi tüve ja sinu selgroo kannavad jõudu taeva poole. Tunneta kõiki ümbritsevaid lõhnu ja kuulata hääli. Võid avastada, et eladki juba paradiisis.

6. Kui sul on beebi: käi lapsega koos vannis – nahk naha kontakt toetab ning tuletab meelde üksolemist raseduse ajal. Kanna oma beebit, siis saab ta sinu elust osa ja emaks olemine tundub loomulikum igapäeva osa. Kui last kõhukotis või kandelinas kannad, siis harmoniseerub lapse magamise ajal ka teie omavaheline hingamise rütm ning koostöö ja teineteisemõistmine on paremad.

Emaduse rõõmudest ja valudest saad rohkem lugeda ajakirjast Sensa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles