Milline on muna toiteväärtus?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kanamuna on tervisliku toitumise oluline osa. Munarebu sisaldab küll kolesterooli, kuid vere kolesteroolihulka tõstab pigem küllastunud rasvhapete hulk toidus, kirjutab ajakiri Naised.

  • Munavalges pole rasvu – 10 protsenti sellest on valgud, 88 protsenti vesi.
  • Munakollases on 16 protsenti valke ja 30 protsenti rasvu.
  • Munarebus on rohkem vitamiine ja rasvlahustuvad vitamiinid (A, D, E) on ainult rebus.
  • Enim on munas A-, D-, B12-, B4 (koliin), B3-, B2- ja H-vitamiini (biotiin).
  • Munakollane on üks vähestest toitudest, kust inimene saab looduslikku D-vitamiini.
  • Kanamunas on üle 30 erineva makro- ja mikroelemendi. Selles on palju fosforit, kaltsiumit, magneesiumit, fluori, joodi, vaske, tsinki ja mangaani.
  • Enamikku munas sisalduvaid mineraalaineid omandab inimene kergesti, sest need on seotud orgaanilisteks ühenditeks.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles