Kuidas väärikalt töölt lahkuda

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Võtsid just vastu uue töö. Palju õnne! Oled elumuutuse pärast väga elevil ja ootad kannatamatult, et saaks juba alustada. Enne seda tuleb sul aga praegusest tööst lahti öelda.

Forbes annab nõu, kuidas töölt lahkuda nii, et su maine seetõttu kuidagi ei kahjustuks.

Ole kindel, et uue tööandajaga on kõik detailid täpselt kokku lepitud. Ära esita lahkumisavaldust enne, kui kõik olulised asjad seoses uue tööga on läbi räägitud.

Mõtle läbi, kuidas sinu tööülesanded laiali jagatakse. Kui vähegi võimalik, siis ära jäta endast maha pooleliolevat tööd, millest ei saa keegi teine peale sinu midagi aru. Mõtle välja plaan, kuidas su ülesannete laialijagamine läheks lihtsamalt. Pane kirja oma soovitused, kes võiks milliseid ülesandeid täita seni, kuni nad on leitud sinu asemele uus töötaja.

Lahkumisavaldust üle andes täna. Hoolimata sellest, milline on olnud su töö, täna tööandjat õpetliku kogemuse eest. Näita, et oled tänulik, et sul oli võimalus seal töötada.

Mõtle lahkumisjutt läbi. Mõtle enne hoolsalt läbi, kuidas sa oma lahkumist tööandjale ja kolleegidele serveerid. Põhjused lahkumiseks peaksid olema pigem positiivsed kui negatiivsed ja kui jutt paigas, siis jää sellele kindlaks, ära muuda seda erinevates seltskondades.

Enne kui teistele ütled, teavita oma juhti. Otsene juht peaks su lahkumisest teada saama kõige varem. Isegi kui kolleegide seas on häid sõpru, siis hoia end tagasi ja ära kibele liiga vara suud paotama. Jutud lähevad liikvele ja tekitavad palju ebamugavusi. Lisaks mõtle vargsi läbi, mida teed sa siis, kui ülemus teeb sulle vastupakkumise.

Tee seda silmast-silma, isiklikult. Kõige parem ja viisakam moodus, kuidas lahkumisavaldust üle anda, on teha seda isiklikult. Kui ülemus on väga kaugel ja sul on kiire, siis on abi videokõnest või telefonikõnest, millele järgneb viisakas kiri koos lahkumisavaldusega.

Anna aegsasti teada. Kuigi sul võib olla kohustus pärast lahkumisest teavitamist kuu aega tööl olla, ei tähenda, see, et pead seda tegema täpselt kuu enne lahkumist. Kui on võimalik, võiksid seda teha veelgi varem, et tööandjal jääks rohkem aega asendaja otsimiseks.

Lepi ülemusega kokku, kes teistele ütleb. Enne kui hakkad ise töökaaslastele oma äraminekust rääkima, uuri juhilt, kas ta on sellega nõus. Võib-olla soovib ta sellega viivitada või tahab teistele ise teatada. Kui soovid, võid öelda, et tahaksid seda ise teha.

Hoia end vaos ja käitu viisakalt. See periood, mis jääb lahkumisavalduse ja viimase tööpäeva vahele, võib olla väga pingeline. Sellest hoolimata ei tohiks sa kannatust kaotades ebaviisakalt käituda või teha muid rumalusi. Hoolitse selle eest, et su lahkumine oleks võimalikult positiivne ja arvesta alati sellega, et võib-olla viib su elutee sind sinna tööle tagasi.

Korista oma isiklikud asjad kokku. Oota, kuni kõik teavad, et su lahkumine on kindel ja korista oma töönurk puhtaks, et järgmisel töötajal oleks sinna hea tulla.

Ole valmis lahkumisintervjuuks. Võib olla, et personalijuht või ülemus soovivad kutsuda sind enne lahkumist vestlusele, et saada tagasisidet. Seda tehakse selleks, et ettevõte saaks areneda ja välja selgitada, milliste probleemidega tuleks tegeleda, et inimesed ei lahkuks.

Pinguta lõpuni. Ära lase rihma lõdvaks kuni viimase tööpäevani, et töö üle andmine sujuks ja lõppeks tüli tegemata.

Ära räägi eelmisest tööandjast halvasti. Väldi igal juhul lahkumisperioodil oma endise tööandja halvustamist. Ära räägi halba ka kolleegidest, alluvatest ega juhtidest.

Ära tee midagi ebaseaduslikku. Kui sul ongi kiusatus, siis pane sellele vastu ära kopeeri omale tundlikku infot endise tööandja kohta. Kõik see võib sulle ringiga tagasi tulla ja rikkuda edasise karjääri.

Hoia ühendust. Kui oled lahkunud ja suhted jäid rikkumata, siis ära unusta aeg-ajalt uurida, kuidas läheb endistel töökaaslastel, juhil või alluvatel. Sa ei saa kunagi 100 protsenti kindel olla, et teie teed enam ei ristu ja võib tulla aeg, mil sul on väga palju kasu endise tööandja soovitusest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles