Erinevaid viise, kuidas kodus äädikat kasutada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunaäädikas
Õunaäädikas Foto: SCANPIX

Pole kahtlustki, et äädikat võib leida igast köögist. Kuid lisaks söögitegemisele saab äädikat kodus veel mitmel moel kasutada.

Genius Beauty toob mõned näited, kuidas kodus äädikat kasutada.

  1. Umbrohust vabanemiseks tasuks seda kasta vee ja 40-protsendise äädika lahusega (sega võrdses koguses vett ja äädikat).
  2. Higiplekkide eemaldamiseks rõivastelt niisuta plekki enne pesemist äädikaga umbes 10 minutit, siis tuleb plekk kiiresti välja.
  3. Kui kurk on haige, võta klaasike sooja vett ja sega selle sisse 1 supilusikas õunaäädikat. Seejärel kurista segu kurgus.
  4. Õunaäädikas aitab ka juukseid pehmemaks muuta. Sega pool supilusikat õunaäädikat klaasis vees ja loputa sellega juukseid pärast seda, kui oled juuksed puhtaks pesnud.
  5. Kui lihased pärast trenni valutavad, hoia umbes 20 minutit valuliku lihase peal äädikaga niisutatud riidetükki (niisuta rätikut vee ja äädika seguga: 2-3 supilusikat äädikat klaasi vee kohta).
  6. Hinnasiltide eemaldamiseks soojenda natuke äädikat, niisuta selles käsna ja tupsuta käsnaga hinnasilti, mille soovid eemaldada. Hinnasilt tuleb kergesti maha ega jäta liimist jälge.
  7. Rooste eemaldamiseks väikestelt esemetelt (naelad, kruvid, poldid vms) keeda neid asju äädikas ja loputa seejärel hoolikalt veega.
  8. Katlakivi eemaldamiseks näiteks veekeedukannust keeda kannus vett koos äädikaga. Äädikas eemaldab katlakivi väga tõhusalt. Pärast äädikaga vee keetmist, keeda paar korda kannus puhast vett, et äädika jäänused kaoksid.
  9. Kui oled mõne toidu liigse soolaga rikkunud ja tahad maitseaineid neutraliseerida, lisa söögile 1 supilusikas õunaäädikat.
  10. Kui soovid, et rõivad säilitaksid pesemise ajal originaalvärvi, lisa pesumasinasse 0,5 klaasi äädikat.
  11. Sipelgatest lahti saamiseks sega võrdses koguses äädikat ja vett ning pihusta segu kohtadesse, kus oled näinud putukaid. Äädikas kaotab sipelgate rajad ja putukad ei saa enam samu radu pidi käia.
  12. Kui tahad luksumist lõpetada, niisuta suhkrutükki lahja äädikaga, näri seda kiirelt ja neela alla.
  13. Kui soovid lõikelillede eluiga pikendada, lisa vaasi 1 liitri vee kohta 2 supilusikat äädikat ja saad lillede ilu kauem nautida.
  14. Maitsva grillliha valmistamiseks sega kokku klaas äädikat, 2 tassi vett ja soovitud maitseained. See segu on heaks marinaadiks ja võid kindel olla, et liha jääb mõnusalt mahlane.  
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles