Ilma nisujahuta lõhe-sparglipirukas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mari-Liis Ilover

Sellest kuust hakkab retsepte jagama ka toidublogi «Siit nurgast ja sealt nurgast» autor ja Kalamaja Kokaklubi eestvedaja Mari-Liis Ilover. Alustuseks üks kevadine pirukas.

Kodumaist väärtuslikku sparglit tuleb veel vähemalt kuu jagu oodata. Kel nii palju kannatust pole, saab sparglihooaega alustada juba praegu poodides saada olevate välismaiste õrnade roheliste vartega.

Sparglit ostes tuleks jälgida, et see oleks võimalikult värske. Lõikepind peab olema puhas ja võimalikult vähe kuivanud, varred terved ning tipud tugevad, mitte mingil juhul närtsinud.

Siinses pirukas saab spargel kokku heade sõprade lõhe, muna ja tilliga, kõik maitsed täiendavad üksteist suurepäraselt. Pirukapõhi on valmistatud nisujahuta – kartulihelvestest ja riisijahust gluteenivaba põhi küpseb muredaks ja mekib mõnus.

Kevadine lõhe-sparglipirukas

u 10 lõiku

Põhi:

•    3 dl kartulihelbeid

•    1 dl riisijahu

•    0,5 tl soola

•    150 g võid

•    1 muna

Täidis:

•    300 g lõhefileed

•    2 sl hakitud värsket tilli

•    1 sl sidrunimahla

•    2 muna

•    2 dl 10% koort

•    100 g (12–14 tk) peenikesi sparglivarsi, müügil ka minispargli nime all

•    soola, musta pipart

Põhjaks sega kartulihelbed, riisijahu, sool ja küpsetuspulber. Tõsta kuivainetele külma või kuubikud. Pudista näppude vahel või haki pika noaga puruseks.

Lisa lahtiklopitud muna ja sõtku ühtlane tainas. Taina võib valmistada ka köögikombainis: tõsta kuivained ja või köögikombaini ja surista pulse-režiimi kasutades ühtlaseks puruks. Lisa muna ja lase masinal töötada, kuni moodustub ühtlane tainapall. Vajuta tainapall lapikuks, keera toidukilesse ja lase tunnike külmkapis taheneda.

Lase külmikust võetud tainal 10 minutit pehmeneda. Vajuta see 20 x 20 cm kandilise või 20 cm läbimõõduga ümmarguse vormi põhja ja paari sentimeetri ulatuses külgedele.

Täidiseks eemalda lõhefileelt nahk ja tõmba pintsettidega välja luud. Lõika lõhe kuubikuteks. Laota pirukapõhjale. Maitsesta soola ja pipraga, nirista peale sidrunimahl ja puista hakitud tilli. Klopi munad vispliga lahti, lisa koor, veidi soola ja vispelda korralikult segamini. Vala lõhetükkidele. Kõige peale laota sparglivarred.

Küpseta 175 kraadi juures umbes 30 minutit. Lase vormis jahtuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles