Psühholoog: kooli valikul võiks eelistada kodulähedast varianti

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Psühholoog Külli Muug leiab, et kool võiks asuda kodu lähedal, sest kodulähedal asuvas koolis saab laps kiiremini iseseisvaks, kuna läheb kooli ja tuleb sealt ise. 

Mina soovitaksin kooli valikul eelistada kodulähedast varianti. Esmalt sellepärast, et kooli mineku ja koolist tuleku peale kulub vähem aega. Lähedal asuvas koolis saab laps kiiremini iseseisvaks, sest läheb ja tuleb ise. Eriti koos sõpradega koolist koju tulemine on tore koos veedetud aeg, mida hiljem hea meenutada.

Elukohajärgses koolis on suure tõenäosusega ka koolikaaslased samast kandist ja siis on võimalik ka väljaspool kooli suhelda. Samuti saab siis koolis pakutavates treeningutes ja ringides osaleda. Iseseisvalt treeningule või ringi minemine arendab aga lapsel ajaplaneerimise oskusi ja kohusetunnet.

Lisaks toimib samast piirkonnast kaaslastega koos treeningutel või ringis käimine toetusgrupina. Sealt saadud sõbrad püsivad ka edaspidises elus, sest neid liidavad ühised huvid. Ja häid sõpru ei ole kunagi liiga palju!

Lapsevanemate argument on tavaliselt seotud kooliõpetuse tasemega. Mina selle pärast ei muretseks. Kui lapsel on vaimsete võimete osas potentsiaal olemas, avaldub see igal juhul.

Nõndanimetatud eliitkool annab pigem sotsiaalse eelise. Kuna sinna on kokku tulnud edasipürgivate vanemate lapsed, on suur tõenäosus, et edaspidises elus on sul palju tuttavaid, kes on elus hästi edasi jõudnud ja kes saavad sind vajadusel aidata.

Eliitkooli eeliseks on, et kui lapsed võetakse sinna katsetega, on kogu grupi tase kõrgem ja algusest peale on võimalik esitada kõrgemaid nõudmisi. Kui klass on õpihimuline, tekivad kergemini õpioskused ja soov pingutada heade tulemuste nimel. Samuti on võimalik, et hea maine hoidmiseks on nendes koolides palgatud ka pedagoogid, kes on õpetamisel tugevamad.

Igal kevadel kordub sama: lapsevanemad seisavad valikute ees ja tulevased 1. klassi õpilased ootavad põnevusega kooli algust. Seetõttu soovitaksin vanematel kaaluda plusse ja miinuseid. Ja veel kord rõhutaksin: kui lapsel on hea vaimne potentsiaal olemas, avaldub see igal juhul, sest ükski meie kool ei takista last õppimast ja teadmisi omandamast. Aga iga pere teeb ise oma valikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles