Kuidas mõjutab paarisuhet see, mitmendana sa sündinud oled?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sina oled võimukas esiklaps või pidevalt tähelepanu otsiv pesamuna? Tuleb välja, et see, mitmendana sa sündinud oled, mõjutab oluliselt su iseloomu ja suhete loomist elu jooksul.

«Inimese iseloom mõjutab otseselt seda, kuidas sa teiste inimestega suhtled,» selgitas raamatu «The Birth Order Book of Love» autor William Cane. Kui selgitad välja, milline on sinu sünnijärjekorrast tingitud iseloom ja analüüsid ka partneri oma, siis saab kergesti kindlaks teha, kas te sobite omavahel kokku või mitte, kirjutab MSN Glo.

Järgnevalt on välja toodud faktid, mida võiks sünnijärjekorrast teada ja ka see, kuidas erinevad tüübid omavahel kokku sobivad.

Esiklapsed

Esimesena sündinud lapsed on tavaliselt eneseteadlikud, ambitsioonikad, organiseeritud ja suhetes kipuvad nad olema domineerivad. Cane'i sõnul tahavad esiklapsed tunda, et kontroll on nende käes.

Olulist rolli mängib ka lapse sugu. Näiteks on kindlaks tehtud, et kui vanim laps on poeg, siis ta kipub olema liidri omadustega. Kui kõige vanem laps on tütar, siis tema on reeglina kamandav, enesekindel ja ta võib olla agressiivne nooremate õdede suhtes.

Keskmised lapsed

Keskmisi lapsi on kõige raskem defineerida, sest neid võib olla rohkem kui üks. Samas on kindlaks tehtud, et keskmised lapsed on kõige etteaimatavamad oma käitumise poolest. Ekspertide hinnangul on keskmised lapsed võrreldavad 0 grupi verega - nimelt nad sobivad kõigiga.

Keskmised lapsed kipuvad olema head kompromisside loomises - see on väärtuslik omadus, sest nemad peavad olema vahelüliks kamandavate esiklaste ja nõudlike pesamunade vahel. Ent keskmised lapsed võivad olla ka saladuslikud.

Pesamunad

Pere kõige nooremad lapsed on kahtlemata armastatud, hinnatud ja neid nunnutatakse kõige rohkem ning kõige kauem. Pere kõige noorem laps ei pruugi tahta oma tegude eest vastutust võtta, samuti ei ihka ta juhirollis olla. Aga siinkohal tuleb arvestada veel sellega, et kui viimase ja eelviimase lapse vahele on jäänud enam kui paar aastat, siis mõjutab see ka pesamuna käitumist. Sel juhul võib pere noorim laps käituda nagu ta oleks pere ainus laps või mõne vanema lapse kombel - justkui pere oleks uuesti alguse saanud.

Ainsad lapsed

Kui peres on vaid üks laps, siis usutakse, et see laps on hellitatud ja vanemate poolt vägagi hoitud ning tal võib olla raskusi oma elu teistega jagamisega. Kuid see ei vasta kõigi ainsate laste puhul tõele. Paljudel üksikutel lastel on samad tunnusjooned kui esiklastel. Nad on vastutustundlikud ja küpsed. Nad võivad kiiremini täiskasvanuks saada, kui õdede-vendadega lapsed, sest veedavad rohkem aega koos täiskasvanutega.

Tahaksid teada, kuidas erineva sünnijärjekorraga inimesed omavahel läbi saavad? Millised neist moodustavad kõige tugevamaid paare?

Esiklaps ja esiklaps

Hea näide oleks Bill ja Hillary Clinton. Mõlemad on esiklapsed ning praeguseks on neist moodustunud tugev paar poliitika valdkonnas. See on ideaalne segu kontrollist, domineerimisest ja edasi pürgimisest. Võib juhtuda, et nad löövad oma päid kokku, sest mõlemad tahavad igas olukorras juhirolli haarata. Igas suhtes erineb vaidlusi, kuid esiklaste paar elab neid intensiivsemalt läbi, sest mõlemad on harjunud oma tahtmist saama.

Nõuanne: ürita mõista, et kui sul on mõne asja suhtes tugev oma arvamus, siis ilmselt on sama tugev arvamus ka partneril. Arvesta sellega ja ürita luua kompromisse, et teie suhe oleks tugev.

Esiklaps ja keskmine laps

See võib olla hea paar, aga kuna keskmisel lapsel on kombeks partneri eeskuju järgida, siis võib juhtuda, et ta ei pürgi oma unistuste täitmise suunas. Palju sõltub ka sellest, kuivõrd domineeriv on esiklapsest partner ja kuivõrd «tüüpiline» on keskmise lapse iseloom. Pea meeles, et oma rolli mängivad ka sugu ja vanusevahe.

Nõuanne: kui sina oled keskmine laps, kasuta oma kompromissile mineku oskust, et otsustada, milliste asjade eest võiks vastutada partner ja milliseid asju tahaksid ise kontrollida.

Esiklaps ja noorim laps

See paar võib päris edukas olla: noorima lapse eest kantakse hoolt ja vanim laps saab haarata juhirolli. Pere viimane laps kipub olema selline, kes otsib tähelepanu. Esiklaps aga sai selle tähelepanu kõik kätte, kui oli vaid vanematega.

Nõuanne: rõhutage suhtes oma tugevusi. Kui oled abielus viimasena sündinud lapsega, ära halvusta seda, et ta ei taha vastutust võtta. Minge hoopis koos mõnele seikluslikule reisile. Kui oled noorim laps, kes on abielus esiklapsega, õpi oma kaasalt, miks on hea olla tõsine ja õpi vastutama.

Keskmine ja keskmine laps

Keskmiste laste tundlik ja kompromisse armastav olemus muudab nende suhte tervislikuks ja tugevaks. Uuringud on näidanud, et keskmiste laste paarid saavad kõige paremini hakkama. Ent kui te mõlemad olete saladuslikud tüübid, siis võib teil esineda raskusi suhtlemisel.

Nõuanne: vestelge tihti ja rääkige kõigest, mis on teil südamel.

Noorim ja keskmine laps

Kuigi keskmised lapsed võivad kõigiga harmoonilisi suhteid luua, on elu näidanud, et noorima ja keskmise lapse suhtes võib esineda probleeme. Asi võib olla selles, et keskmine laps kipub partnerit jäljendama, olenevalt sellest, milline oli tema pere dünaamika.

Nõuanne: üritage selgeks teha, kas ühes teist on kontrolli armastavaid jooni või käitute te mõlemad suhtes nagu lapsed.

Noorim ja noorim laps

Need kaks võivad väga lõbusa suhte luua - muretud ja riske armastavad partnerid on peaaegu alati väga lõbusas armusuhtes. Aga probleeme võib tekitada see, et kumbki neist ei taha juht olla, seega ärge imestage, kui te mõlemad väldite rahaliste otsuste langetamist. Ka laste kasvatamisel võib teil raskusi esineda, sest te mõlemad tahate olla sõbralikud ja toredad lapsevanemad, mitte praktiseerida karmi distsipliini ja see võib suhetele kurnavaks muutuda.

Nõuanne: üritage kindlaks teha, milles kumbki teist tugev on ja jagage oma vastutus vastavalt sellele.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles