Toredaid ettevõtmisi lastega, enne kui nad suureks kasvavad

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsed kasvavad suureks nii kiiresti! Enne kui märkad, oled maha maganud põneva aja, mil oleks saanud nendega palju vahvat ette võtta. 

Siin on sulle Ivillage’ist mõned soovitused, milliseid tegevusi plaani võtta, et laste maailmapilti avardada ja neile head eeskuju anda.

Magage telgis!

Isegi kui sa pole matkaja tüüp, tasub laste pärast end kokku võtta, et vähemalt üheks ööks telkima minna. Vaata RMK kodulehelt sobiv koht välja ja tehke perega suvel üks tore matk. Rääkige lõkke ümber õudusjutte ja küpsetage vorstikesi. Sellest käigust jääb palju häid mälestusi.

Õpeta lastele perele tuntud retsepte

Paljudes perekondades on vähemalt üks toit, mida tehakse põlvest-põlve kindla retsepti järgi. Õpeta seda ka oma lastele. Kui siiani sellist kommet pole olnud, võid alati mõnest oma lemmikretseptist pereretsepti kujundada. Räägi neile, mis on selle toidu taust ja rõhuta, et teatud koostisosad on salajased. See teeb pärandi edasi kandmise palju põnevamaks.

Võta nad endaga valima kaasa

Kahtlemata õpivad lapsed ka koolis, kuidas ja miks peab valima, kuid kõige parem õpetaja on eeskuju. Isegi kui mudilased ei saa täpselt aru, mis toimub, siis kinnistub nende teadvusse arusaam, et see on õige käitumine.

Räägi tütrele oma esimesest suudlusest

See on täiesti sinu enda otsustada, kui detailselt sa sellest kõneled, aga sel teemal rääkimine on väga hea moodus, kuidas suurendada teievahelist lähedust. Tõenäoliselt teeb mõte esimesest suudlusest teda ärevaks ja sinu meenutused aitavad neid hirme leevendada. Lisaks, mida avameelsem oled ise lapsega, seda rohkem räägib tema sulle oma elust.

Uurige koos oma sugupuud

On väga oluline, et laps teaks, kust ta tuleb ja kes olid tema esivanemad. Lase vanaemadel-vanaisadel rääkida huvitavaid lugusid oma noorusest. See rikastab laste silmaringi.

Tehke perefoto asjatundja juures

Tänapäeval on väga lihtne teha pilti telefoniga ja selles pole midagi halba. Kuid vähemalt ühe korra võiks teha asjatundja juures kaunid perepildid, enne kui lapsed suureks kasvavad. See ettevõtmine võib olla kulukas, kuid hästi otsides võib leida sooda fotograafi, kelle pildid on ikkagi paremad, kui naabri klõpsatud udukogu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles