Pohjanheimo: Riia moenädalal sai näha õnnepisarates modelle

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kleit Pohjanheimo 2014. aasta kollektsioonist.
Kleit Pohjanheimo 2014. aasta kollektsioonist. Foto: Riga Fashion Week

Riia moenädala 20. toimumiskord leidis tänavu aset Läti pealinnas Riias, 1. kuni 5. aprillini. Juba kümne aasta jooksul on Riia moenädalal esitletud parimat, mida Läti moemaastikul pakkuda on, kogudes ürituse raames kokku kohalikud disainerid, modellid, moespetsialistid, ajakirjanikud, blogijad ning moehuvilised, samuti pakkudes esinemis- ja külastamisruumi ka välisriikide esindajatele. Sel aastal võttis sellest taas osa Eesti disainer Ülle Suurhans-Pohjanheimo.

Kuidas tuli sul esimesel korral otsus osaleda Riia moenädalal?

RFW on meie regioonis üks väheseid moenädalaid, mis töötab otseselt rahvusvahelise moekalendri alusel, hooaeg ette. Moeloojale ja brändi omanikule loob see võimaluse näidata oma kollekstioone lisaks publikule ka sisseostjatele ja erialaajakirjanikele.

Mida seal osalemine sulle tähendab?

Osaledes RFW’il leiab Pohjanheimo kollektsioon kajastust nii Baltikumi kui ka Venemaa pressis, lisaks väisab Riia moenädalat igal aastal ka Vogue Itaalia. Aasta aastalt on kasvanud ka nii kohalike kui võõrsil asuvate butiikide ja showroom’i esindajate kaasamine programmi.

Kuidas erineb Riia moenädal teistest moenädalatest ja disainerkollektsioonide esitlustest, millest oled osa võtnud?

Minu jaoks on väga oluline, et RFW on korralik rahvusvaheline moenädal, mis toimub Eestile lähedal ja on suunatud eelkõige Baltikumile, kus hetkel asub ka meie suurim välisturg. Organiseerimistase on väga kõrge ning nagu eelpool mainitud on lisaks kollektsiooni näitamisele mõeldud ka selle müügile. Käesoleval kevadel olid moenädala raames näiteks ka eraldi sisseostjatele mõeldud päevad showroom’is 8ROOMS ning Creative Latvia veebipoest oli kõikidel soovijatel võimalik tellida endale ette AW2014 kollektsiooni, mille esitlust võis esmakordselt näha moelaval. Ühesõnaga Riia moenädal on disainerikeskne ja tema tööd ning eesmärke toetav ettevõtmine.

Kuidas on Riia moenädal aja jooksul muutunud?

Mul on hea meel öelda, et iga aastaga on RFW tase tõusnud, nii osalevate disainerite poolest kui ka professionaalsuse poolest. Iga aastaga on kaasatud järjest enam moeala professionaale väljast poolt ja samuti suureneb ka välispressi osa ning selle tase paraneb.

Kas välisdisaineritele on seal osalemine põnev ettevõtmine?

Kindlasti on Riia moenädalal osalemine Pohjanheimo jaoks üks aasta tippsündmusi ning me oleme väga tänulikud, et meid on sinna juba mitmendat aastat järjest kutsutud. Analoogsel tasemel moepidu ja võimalust oma brändi arendamiseks on lähikonnast raske leida. Sooviksin siinkohal tänada Elena Strahovat ja teisi RFW meeskonnaliikmeid suurepärase töö eest Baltikumi moetööstuse arendamisel.

Millised on Läti moegurmaanid? Kas nad erinevad eestlastest?

Otseselt ei oska kahte moepublikut omavahel võrrelda, kuid pean ütlema, et saime sel kevadel järjekordselt imelise vastuvõtu osaliseks. Ei ole just palju show’sid, kus saame näha defilee ajal püsti seisvat publikut või kaunilt emotsionaalse show järel õnnepisarates modelle. Sellistel hetkedel saab disainer jõudu anda uus elu järgmisele kollektsioonile kuue kuu jooksul, et tuua publikuni 15-minutiline etendus.

Kas edaspidi võiks Riia moenädala olla veelgi rohkem välismaist moeloomingut?

Usun, et erinevatest riikidest disainerid rikastavad moenädalat ning loovad võimaluse ka kontaktide loomiseks väljaspool oma riiki. Kindlasti võiks olla esindatud üks väliskollektsioon igal moenädala päeval. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles