Kuus vannet, mis kuluvad igas suhtes hädasti ära

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Abieluvanne on tahteavaldus. See ei ole kõigest jäik väide nagu: «Ma armastan sind elu lõpuni». Vandega lubatakse pühenduda ja käituda teatud moel iga päev.

Kuigi armununa võib tunduda, et armastus ei vaja pingutust ja kestab igavesti, siis tegelikult nõuab selle säilitamine suurt pingutust. Siin on mõned näited portaalist Prevention, kuidas abieluvannetega armastust hoida.

«Ma vannun, et ei lähe kunagi vihasena magama.» Pärast tulist vaidlust tahaks pigem end haletseda või mehele selja keerata ja oma viha ja valu enda teada jätta. Psühholoog John Gottman väidab aga, et see, kuidas paar tüli lahendab, on üks võtmeküsimusi, mis määrab suhte tuleviku. Olenemata sellest, kui palju te teineteist armastate, tuleb ikka ette arusaamatusi ja tülisid. Isegi kui te enne magamaminekut probleemi ei lahenda, muudab asja kurssi oluliselt ka väike lause: «Ma tunnen end nii halvasti, kui me vahel on pingeid. Kuidas sina end tunned?» Teiselt poolt – kui sa tead, et sina oled süüdi, siis on vabandus kõige parem lahendus.

«Ma luban, et hoian meievahelist romantikat isegi siis, kui ma ei tunne end kõige seksikamalt.» Laste saamine on igale suhtele paras proovikivi. Prioriteedid muutuvad nii äkki ja sageli ei pane naine ise tähelegi, et pöörab abikaasale tunduvalt vähem tähelepanu. See on loomulik ja suhe ei saagi jääda täpselt selliseks nagu varem, kuid väsimuse ja argipäevamurede kõrvalt võiks lisavaeva näha, et paarisuhe ei kannataks. Abi võib olla sellest, kui saate ühel päeval nädalas olla kahekesi ja tegeleda millegi sellisega, mis teile enne laste sündi rõõmu tegi.

«Ma vannun, et olen alati aus.» Paljud naised kipuvad oma tunnete kohta luiskama, et partnerile meeltmööda olla. Näiteks läheb mees sõpradega välja, kuigi sul olid õhtuks plaanid. Arvad, et see on kõigest pisiasi ja teeskled, et oled rahul, ent pikapeale koguneb neist pisiasjadest vastumeelsus, mis mürgitab suhet. Sisemuses oled vihane ja solvunud, armastus hakkab tasahaaval hääbuma. Ole oma tundeid väljendades võimalikult aus, et teie vahel ei tekiks asjatult pingeid.

«Ma vannun, et olen alati truu. Ka siis, kui kiusatus on väga suur.» Abielludes on seda raske ettegi kujutada, et sina või su partner alluksite oma kirele ja magaksite kellegi teisega. Tegelikult juhtub seda liigagi tihti. Kuigi suurem osa inimestest mõistab selle hukka, näitavad uuringud, et viiekümnendaks eluaastaks on oma partnerit petnud 28 protsenti abielumeestest ja 17 protsenti naistest. Inimloomus on juba kord selline, et aeg-ajalt tuntakse seksuaalset külgetõmmet kellegi teise vastu. See aga ei tähenda, et nende impulsside ajel peaks midagi ette võtma. Jäädes oma lubadusele kindlaks, saad vältida viha ja armukadedust, mis armastust ja pühendumist hävitavad.

«Ma vannun, et hoolitsen enda eest.» Me kõik oleme näinud paare, kes pärast abiellumist muutuvad nii mugavaks, et loobuvad enda eest hoolitsemast. Terapeut Joan Borysenko on enda sõnul korduvalt kuulanud pettunute kurtmist, et partner on end käest lasknud ja ei ole enam seksuaalselt atraktiivne. Samuti on ta kõrvalt näinud seda, kui üks partneritest jääb väga haigeks või sureb haiguse tõttu, mida oleks saanud ennetada, jättes oma kallima üksindusse. Mõlemad partnerid peaksid hoolitsema nii oma füüsilise kui vaimse tervise eest, ja seda mitte ainult iseenda, vaid ka oma kallima nimel.

«Ma lubab, et hoolitsen meie läheduse eest.» Kui mees küsib, et kuidas sul läheb, siis ära vasta ainult: «Hästi. Kuidas sul?». Ta tahab päriselt teada, mida sa tunned. See ongi lähedus – et te siiralt hooliksite teineteisest ja tahaksite seda tunnet hoida. Lähedus on omamoodi tähelepanelikkus, erapooletu uudishimu teise inimese vastu. Seda saab arendada teda ära kuulates, üritamata kõiki tema probleeme lahendada. Mõtle, kui hästi aitab enda tühjaks rääkimine stressi vastu. See on väga lihtne kingitus, mida oma kallimale teha.

Proovi kirja panna, mida sa ise tahad lubada oma kallimale, sõbrale, vanemale või lapsele. Isegi, kui seda kirja ei näe mitte keegi, siis soovidel on väga suur võim. Pane see kiri kuhugi hoiule ja kui teine kord vaja, loe üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles