Viis asja, mida ei tohiks voodis teha

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui tahad oma une kvaliteeti parandada, siis tasuks meeles pidada üht olulist asja: voodi peaks olema vaid magamise jaoks. Kahjuks võtavad aga paljud inimesed voodisse kaasa nutitelefone või sülearvuteid ja kõik need vidinad häirivad meie und.

Ka kuulsused on sel teemal sõna võtnud. Näiteks USA teletäht ja disainer Lauren Conrad on öelnud, et üritab end harjutada sellega, et mitte voodis tööd teha, sest magamistuba peaks väga rahulik koht olema. «Voodi peaks olema vaid magamise ja seksi jaoks!» ütles Conrad. Milliseid asju ei tohiks voodis teha? Sellest kirjutab Huff Post.

Sõnumeid saata

Ega e-kirju kontrollida või Instagramis pilte vaadata. Kõikide elektrooniliste vidinate valgus häirib und tekitava hormooni - melatoniini - vallandamist kehas. 2011. Aastal läbi viidud uuring näitas, et koguni 95 protsendil inimestest on kombeks enne magama minekut voodis tahvelarvutit, nutitelefoni või sülearvutit kasutada. Tasuks aga teada, et elektrooniliste seadmete vältimine paar tundi enne uneaega aitab paremini magama jääda.

Telerit vaadata

Lisaks sellele, et ka teler häirib melatoniini vallandumist kehas, ei aita see sul sugugi lõõgastuda. Kuigi sulle endale võib tunduda, et mõni tore komöödia aitab kehal rahuneda ja uni tuleb paremini, on ekspertide sõnul suur vahe, kas tegemist on lõõgastumise või lihtsalt segajaga ja televiisori vaatamist peetakse viimaseks. Tõeline lõõgastumine tähendab seda, et sa hingad aeglasemalt, südametöö on rahulik, lihased pole pinges ja mõtte ei jookse ühest kohast teise. Kõige paremini aitab lõõgastuda lugemine.

Voodis väherda

See võib tunduda imelikuna, aga kui sul on raskusi uinumisega, siis tõuse hoopis voodist üles. Tundide kaupa voodis vähkremine muudab sind vaid ärevamaks, sest mõtled pidevalt sellele, et peaksid juba magama. Tõuse parem voodist ja tee midagi, mis sind rahustab.

Tööd teha

Kui teed magamistoas midagi muud lisaks magamisele, siis see õpetab su ajule, et magamistuba pole mõeldud vaid magamiseks. Uuringud on näidanud, et kaheksa noort inimest kümnest kipuvad tööd tegema just voodis, kuid sel viisil ei seostata magamistuba enam magamise vaid kõigi muude tegevustega.

Lemmiklooma kaisutada

Koer või kass võib ju olla mõnus pehme voodikaaslane, kuid tegelikult ei tohiks lemmikloomi magamistuppa lasta, sest nad häirivad sinu und. Lisaks sellele, et loomad võivad häälitseda või voodis ringi liikuda, tuleb sul tegeleda ka näiteks loomade kõõmaga, mis võib osadel inimestel allergiat põhjustada.

Selleks, et une kvaliteet oleks parem, jälgi, et su magamistoa temperatuur oleks sulle sobiv, magamistoas ei tohiks olla liiga palav. Kui oled hommikul harjunud ärkama äratuskellaga, siis ära lükka äratust edasi, vaid ärka esimese kellahelina peale.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles