Iidse laukapuu üheksa imelist omadust

, terviseajakiri ÜKS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laukapuu.
Laukapuu. Foto: SCANPIX

Terviseajakiri ÜKS kirjutab aprill/mai numbris laukapuust, mille öösinised hapud viljad ja tillukesed valged õied võluvad naha klaariks ja pingule.

Nahk, õhk ja meel puhtaks. Laukapuu kuivatatud õitest valmistatud tõmmisega saab tohterdada aknet, vistrikke ja dermatiiti. Ent mitte murekohti sellega tupsutades, vaid juues õieteed, millel verd puhastav toime. Sinkjasmustadest laukaploomidest valmistatud eliksiir, kompressid ja mähised on aga head herpese, ekseemi või nahaallergia tohterdajad. Maagid soovitavad laukapuud ka enda energeetiliseks puhastamiseks. Laukapuule ja laukapuust mediteerimine hajutavat meeletasandilt negatiivsed mõtted ning aitavat toime tulla hirmu, depressiooni ja vihaga.

Koed pingule. Maikuus enne lehtede puhkemist külluslikult õitseva laukapuu kuivatatud õitest saadud tõmmis pinguldab, tugevdab ja ka soojendab nahka. Sestap soovitatakse seda sisaldavat kosmeetikat tänu nahatoonust parandavatele ja kudede elastsust toetavatele omadustele iseäranis just lapseootel emadele venitusarmide ärahoidmiseks.

Külmetus pakku. Laukapuu luuviljadest, mis sünnivad süüa alles pärast pisukest külmanäpistust, sest on enne seda üle mõistuse hapud ja mõrud, saab imelise külmarohu. Tänu põletikuvastasele ja soojendavale toimele on laukasiirupist või -mahlast jook vitamiinirikas külmapeletaja.

Energia lakke. Olgu marjad või õied, kevadel on mõlemad suurepärased turgutajad, mis annavad kurnatule jaksu, aitavad ainevahetusel kohaneda uute rütmidega, elavdavad vereringet ja parandavad toitainete imendumist.

Kurk korda. Laukapuu lehtedest või kuivatatud õitest keedetud teega kuristamine ja loputamine leevendab nii kurguvalu kui kerget mandlite, kõri- ja suu limaskestade põletikku.

Seedimine käima. Paksendatud laukaploomi mahla soovitasid kõhulahtisuse ja düsenteeria puhuks juba antiikaja arstid. Keevas vees tõmmata lastud õied seevastu on kergelt lahtistava toimega, laukamoos või -kompott tõstab aga söögiisu, ka on laukaploomid tarvilikud toidumürgituse korral, sest seovad soolestikust toksiine.

Sõprus ausse. Tillukesi valgeid ja lõhnavaid õisi, mis katavad kevadel laukapuu nii tihedalt, et läbi valge vahu oksi vaevalt nähagi on, armastavad mesilased ja teised tiivulised, kes temalt nektarit ja õietolmu kogumas käivad. Laukapuu lehed on aga maiuspala liblikaröövikutele, kes põõsad teinekord puupaljaks mugivad. Lindudele on tihe laukapuu turvaline pesapaik ja kosutav toidulaud.

Kaitse toimima. Briti saartel oli kombeks istutada ümber õunaaedade ja viljapõldude kaitseks loomade eest laukapuuhekk, mis nagu teisedki roosi metsikud sugulased oma teravate asteldega läbipääsmatuks tihnikuks kasvas. Ent laukapuu päästab ka kaude. Legendide järgi hoidvat ta inimest needuse ja kurjade vaimude eest, milleks on hea volbriööl põletada laukapuu- ja kadakaoksi.

Meel lustiliseks. Laukaploome džinnis leotades saavad britid oma kuulsat laukalikööri sloe gin, ent likööri valmistatakse neist kirsisuurustest viljadest ka Hispaanias ja Itaalias. Saksamaal ja mujal Euroopas villitakse temast aga veini.

Iidne laukapuu

Laukaploomide jäänuseid on arheoloogid avastanud juba Austria-Itaalia piiri lähedalt leitud 5300-aastase Ötzi muumia kõhust. Ehkki pärit Kesk-Euroopast, on kuni 3 m kõrguseks kasvav laukapuu kodunenud ka Põhja-Aafrikas ja Ees-Aasias. Eestis kohtab toda looduslikku ja looduskaitse all olevat ploomiliiki üksnes Saaremaal ja Väike-Pakril. Laukaploomid sisaldavad park-, pektiin- ja mõruaineid, happeid, C- ja muid vitamiine ning looduslikke tervisetugevdajaid flavonoide.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles