Perenõustaja: laps saab aru, kui vanem sisemiselt nutab

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud emad sooviksid pärast sünnitust vaid oma lapsele pühenduda, kuid paraku pole see alati võimalik, sest ühel või teisel põhjusel tuleb mõnikord laps vanavanemate või hoidja hoolde usaldada. Perekeskuse Sina ja Mina perenõustaja Meelike Saarna soovitab ajakirjas Pere ja Kodu vanematel hoolikalt tähele panna, milliste tunnetega nad lapse hoidjale üle annavad.

«Lapse valu ema lahkudes on igati loomulik. See ei tähenda, et talle hoidjatädi ei meeldi, vaid et emast lahkumine on talle raske ja kurb,» selgitab Saarna. «Lapse juurest ei tohiks sellegipoolest ära hiilida, vaid öelda talle kindlasti, et emme või issi läheb nüüd ära. Samuti peab kinnitama oma tagasitulekut.»

Nõustaja sõnul tuleks lapse nutu korral peegeldada lapse tundeid lausetega nagu: «Sulle ei meeldi, et ma ära lähen». Nuttu ei tohiks takistada, sest see on loomulik reaktsioon ja aitab lapsel olukorraga toime tulla. Pärast tunnete peegeldust tasub meelde tuletada, mis teid õhtul ees ootab.

«Oluline on ka see, mida vanemad tunnevad last hoidjaga jättes,» toonitab Saarna. «Kui vanemad on positiivselt häälestatud, toetab see last. Kui aga vanemad end nn rongavanematena tunnevad ja ise samuti sisemiselt nutavad, siis sellega teevad nad ka lapse emotsionaalse olukorra raskemaks. Laps on tundlik ja tähelepanelik, ta kuuleb ema sõnu, ent «kuuleb» samuti tema tundeid.»

Loe pikemalt ajakirja Pere ja Kodu aprillinumbrist, kuidas last hoidja hoolde jätta!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles