Kes petab suurima tõenäosusega?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suhtes petmine on väga põnev teema. Liiderlikud poliitikud ja kuulsused pääsevad oma suhtekolmnurkadega uudistesse ja kõik tahavad selle kohta oma arvamust avaldada. Me tahame meeleheitlikult teada, kes petavad ja miks nad seda teevad. Seda mõjuval põhjusel: petmine võib hävitada suhteid, lõhkuda perekondi ja kahjustada vaimset tervist.

Mida ütlevad aga uuringud ja kas seda saab ette ennustada, kes hakkab suurema tõenäosusega petma, uurib Psychology Today.

Võim rikub moraali, aga sama teeb võimupuudus. 2011. aastal avaldati ajakirjas Psychological Science uuring, milles järeldati, et võim tööl on suurim truudusetuse eeldus. Osalt seostatakse seda suurema enesekindlusega, kusjuures selgus lisaks, et sugude vahel sel juhul suuri erinevusi pole. Uurijate selgitusel võib eeldada, et kui naised saavad tööl üha rohkem võimu, muutub ka nende seksuaalkäitumine meestega sarnasemaks.

Teised uuringud on näidanud, et mehed kipuvad petma ka siis, kui neil võimu sugugi ei ole. Eriti siis, kui nad tunnevad end naise kõrval alaväärtuslikuna. Näiteks leiti, et mehed, kes majanduslikult sõltuvad oma kaaslasest, petavad suurema tõenäosusega, sest nad tunnevad, et nende mehelikkus on ohus ja hakkavad seda alateadlikult kompenseerima. Loomulikult ei kehti see leid kõikide meeste kohta – suurem osa meestest on sellises olukorras oma naisele tänulikud ja panustavad suhtesse näiteks majapidamistöid tehes.

Mõnel võib see olla geenides. Vastuoluline leid viitab sellele, et inimesed, kel on geeni DRD4 variant, on suurema tõenäosusega truudusetud. Seda geeni seostatakse ka sõltuvuskäitumisega. Uurijate selgitusel vajavad selle geeniga inimesed rahuldustundeks rohkem põnevust ja see sunnib neid sagedamini eksiteele. Samas toonitasid teadlased, et DRD4 geeni olemasolu ei õigusta valetamist ja need inimesed peavad monogaamse suhte püsimajäämiseks harjutama tugevamat enesekontrolli.

Huvitava lisana avaldasid uurijad, et sama geeni seostatakse ka loomingulisusega. Seda võib ju edukalt ära kasutada, et püsisuhtesse vürtsi lisada. Oleks see põhjus enda testimiseks? Ilmselt mitte. Käitumisgeneetika on veel küllaltki avastamata maailm ja mitte kõik, kel leidub see geen, pole petjad. Sellest teada saamine tekitaks alusetuid kahtlusi.

Kas petjal on teistsugune iseloom? Uuringud on tõepoolest näidanud, et petavad rohkem need inimesed, kes on suhetes ebakindlad, kuid see oleneb ka ebakindluse põhjustest. Näiteks kipuvad kõrvale vaatama need, kes kahtlevad oma partneri armastuses ja vajavad selle kohta pidevat kinnitust. Nad leiavad end kellegi teise rüpest, sest vajavad suuremat lähedust. Samamoodi võib aga petta keegi, kellele lähedus tekitab ebamugavust – kontrastiks eelmisele otsib ta salasuhteid, et partnerist eemale saada ja end vabana tunda.

Veel on leitud, et truudusetud on suurema tõenäosusega mehed, kel on kõrge testosteroonitase ja nii mehed kui naised, kel on keskmisest kõrgem IQ. Usklikud seevastu petavad oma partnerit vähem kui mittereligioossed inimesed.

Rahulolematus suhtega on vaid osa vastusest. Kummalisel kombel tuleb uuringutest välja, et üldine rahulolu suhtega truudusetust oluliselt ei mõjuta. Rahulolematust kasutatakse pigem ettekäändena, et oma tegu iseendale ja teistele hiljem õigustada.

Psühhoterapeut Esther Perel on väitnud, et inimesed petavad ka õnnelikes suhetes. Seda ei tehta tema sõnul selleks, et halvast suhtes pääseda, vaid selleks, et avastada endas midagi uut ja rahuldada vajadusi, mida partner üksi rahuldada ei saaks. Petetetakse ka selleks, et tunda end «elavana». Teisisõnu pannakse enda vajadused isekalt esikohale. Üks moodus, kuidas partneri haavamist vältida, oleks kokkuleppeline vaba suhe, ent paljud varjavad ja valetavad just seepärast, et see pakub omaette pinget.

Me võime ju mõelda välja erinevaid meetodeid, kuidas petjaid vahele võtta, kuid tegelikult ei oska tavaline inimene valet läbi näha. Muretsemise ja nuhkimise asemel tasub panustada avameelse ja ausa suhte ülesehitamisesse. Käitu teisega nii, nagu tahad, et sinuga käitutakse ja ole aus, kui eksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles