Juveelid ja teksa? Aga palun!

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärastlõunakokteiliks seelikuga: Karin Eensaare seljas on universaalne meeste siidipluus Katrin Kuldmalt, plisseerseelik Ivo Nikkololt. Kaelas mageveepärlitest kee, sõrmes pidulik kuue mageveepärliga sõrmus.
Pärastlõunakokteiliks seelikuga: Karin Eensaare seljas on universaalne meeste siidipluus Katrin Kuldmalt, plisseerseelik Ivo Nikkololt. Kaelas mageveepärlitest kee, sõrmes pidulik kuue mageveepärliga sõrmus. Foto: Peeter Langovits

Kümneseks saanud eestimaise juveelibrändi by Kariné disaineri Karin Eensaare looming on parim näide, kuidas elegantseid vääriskive isikupärasteks eheteks vormida. Tema ise aga sellest, kuidas neid modernsel moel kanda.

See, et pärlid ei sobi rebitud teksade või nahkpükste kaaslaseks, on iganenud arusaam. Selle kinnituseks astub juveelidisainer ja gemmoloog Karin Eensaar Tallinna vanalinna väikeses omanimelises ehtestuudios fotokaamera ette, jalas nahkpüksid ja popid poolsaapad, seljas siidist meeste triiksärk. Kõrvas helgivad naisel aga tillukesed teemantidega kõrvarõngad ning sõrmes tõmbab pilku jõuline, suure barokkpärliga – nii kutsutakse ebakorrapärase kujuga pärleid – kokteilisõrmus. Kõik ehted on mõistagi tema enda looming.

«See on üks mu tüüpilisemaid argipäevakomplekte,» ütleb Karin, kes õppis kalliskivide asjatundjaks Briti gemmoloogide assotsiatsioonis Londonis ja on lisaks töötanud mitu aastat Euroopa suurimal teemandibörsil Antwerpenis. Oma ehtedisaini on ta juba õige mitu aastat müünud ka Helsingis ja Šveitsis kosmopoliitses Genfis, kus praegu peab kahasse kohaliku disaineriga juveelistuudiot.   

Mõnikord asendab sessamas argises rõivakoosluses siidipluusi valge T-särk või nahkpükse teksad, või siis on hoopis nood kaks koos. Mõnikord jälle kannab ta suure kokteilisõrmuse asemel tagasihoidlikku valgest kullast ja teemantidest imepeent käelabavõru ning sõrmust «Tattoo», mis jäljendavad tätoveeringuid. Lisaks sobitub sellesse seltskonda pistodakujutisega käevõru «Dagger» – muide, samast sarjast rustikaalse ketiga kaela­ehe kingiti Madonnale, kui popstaar Tallinnas käis.

Vähem on rohkem

Kui on aga vaja end näiteks pärastlõunakokteiliks või peoõhtuks valmis panna, ei pruugi Karin teha muud, kui vahetab püksid seeliku vastu, seob kaela baroksetest pärlitest kee ja paneb sõrme suure pärlikobaratega sõrmuse. Ivo Nikkolo beežikas plisseeseelik on sellistel puhkudel naise eriline lemmik. Seda kandes on ta mujal maailmas ka palju komplimente saanud, viimati tulid araabia naised Genfis tänaval küsima, kust see pärit. Siis oli Karinil väga uhke olla ja ta tundis end kui oma maa moesaadik.

Riietuses meeldib naisele lihtne ja range lõige, kvaliteetne kangas ja naturaalne rahulik värvipalett. Valge, hall, must, meresinine. «Moodne klassika. Maskuliinse varjundiga, aga naiselik. Et oleks mugav, aga šikk,» iseloomustab ta oma riidekappi, kus teksad, triiksärgid ja hea pintsak on tähtsuselt esimesel kohal, kuid millele saab mõne pisidetailiga hõlpsalt elegantsi lisada.

Näiteks Katrin Kuldma disainitud mugavad ja mõnusalt istuvad siidist meestepluusid meeldivad talle niivõrd, et neid on tal lausa kuus, kõik seejuures ise värvi. Mustreid Karin ei armasta, pigem paneb rõhku mõnele efektsele ehtele, olgu siis argipäev või peoõhtu. Vähem on rohkem, usub juveelidisainer, järgides seda nii oma riietuses, ehtimises kui ka loomingus.

Enamasti piirdubki ta vaid ühe-kahe ehtega, eelistades kõrvarõngaid ja/või sõrmust. Veel parem, kui mängus on suured, isepäise kujuga barokkpärlid, tema vaieldamatud lemmikud. Ja sugugi ei pruugi kõrvarõngad-sõrmus olla ühest komplektist – ehtekomplektid üldse on tema meelest kuidagi ajale jalgu jäänud. Nii et ka see, kui kõrvarõngad on eri paarist, pole tema puhul sugugi tavatu.

Klassika, aga iseloomuga

Ning pigem siis juba üks hinnaline, ilus, võimas ja kõnekas vääriskiviga sõrmus või väike elegantne teemandi- või pärlipaar kõrvas, kui et end suure hulga plastiga üle kuhjata. Seda väärisehte varianti soovitab disainer kõigile moodsa aja kiirustavatele naistele, sest enamasti sobivad säärased ehted ühtaegu kontorisse ja vastuvõtule. Kõnelemata sellest, et pärlid ja teemandid ei aegu ja neid võib ema südamerahus tütrele pärandada.

«Pealegi, näiteks Euroopa pidusaalides plasti ei aktsepteerita, seal väärtustatakse ehedat ehet, isikupära. Nendega küll ei hoobelda, kuid see näitab staatust,» tõdeb Karin, kes töö tõttu reisib palju ka mujal maailmas ja kel kundesid-äripartnereid lisaks Euroopale nii Venemaal, Kasahstanis kui ka Aasias. Ta tunnistab, et tunneb isegi meelehärmi, kui Eestis võimust võtnud kiirmoest johtuvat ja väljakutsuvat plastirohkust näeb, seda isegi väga pidulikel vastuvõttudel. «Kuhu on kadunud meie naiste hea maitse ja stiilitunnetus? Naised, väärtustage end rohkem!» sõnab ta.

Märksõnad «lihtne vorm», «hinnaline materjal» ja «naturaalne värv» käivad tegelikult ka Karin Eensaare juveelidisaini kohta. Sellele lisandub äratuntavalt omapärane käekiri – iseloomuga, pisut jõuline, ent ometi naiselik. See on klassika, aga põhjamaise pitseriga. Alati on rõhk puhtal ja ilusal (pool)vääriskivil või pärlil, mida disainer sobitab tihti tavatumatesse ja uudsematesse kooslustesse kui harjutud – tema on üks vähestest julgetest, kes katsetab näiteks kellamaterjalidena tuntud titaani ja grafiidiga. Tema teeb kavandi, Saksa ja Šveitsi meistrikodades tehakse tehnoloogiliselt keerukad ehted valmis. «Mul pole küll kunstnikuharidust, kuid talitan ehteid kavandades sisetunde järgi. Pealegi on loodus pool tööd minu eest juba ära teinud – kalliskivid valin ülima hoolega, parimad. Ja kivi ümber hakkabki mõte vaikselt liikuma,» sõnab Karin.

Kalliskivi ABC

Karin Eensaar annab mõne rusikareegli, mida vääriskive soetades tasub järgida.

•    Et mitte petta saada ja pärli või teemandi asemel imitatsiooni osta, uurige tausta, hinnake, küsige. Eriti ettevaatlik tasub olla reisidel ja odava hinna puhul. Kui neil on rahvusvaheline GIA (Ameerika gemmoloogide instituut) või HRD (Antwerpeni ülemaailmne teemandikeskus) sertifikaat, on see üks usalduse märk.

•    Kui tegu on ehtsa pärliga, on ehte passis kirjas south sea pearl ehk mereveepärl või fresh water pearl ehk mageveepärl.

•    Imitatsioonide puhul lihtsalt pearl jewellery, ring vm ehk pärliga ehe, sõrmus vm nimetus.

•    Kvaliteetsest teemandist annab tunnistust see, kui HRD hindamistabeli järgi tähistavad selle värvi tähed D kuni G; puhtust LC kuni VS2; lõiget ja proportsiooni sõnad excellent, very good ehk suurepärane, väga hea.

•    Kel vääriskivide vastu tõsisem huvi või tahab end lihtsalt harida, võib osaleda Karin Eensaare koolitustel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles