Miks ei sallita naisülemusi?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yahoo tegevjuht Marissa Mayer.
Yahoo tegevjuht Marissa Mayer. Foto: HANDOUT/REUTERS

Glassdoor avaldas hiljuti uuringu, millest selgus, et Ameerika meeldivaim tippjuht on LinkedIni tegevjuht Jeff Weiner. Glassdoori küsitluses osalesid 100-protsendiliselt kõik LinkedIni töötajad, kellele meeldib see, kuidas Weiner ettevõtet juhib. Kümne parima sekka pääsesid veel Starbucksi Howard Schultz ja Costco Wholesale’i Craig Jelinek.

Nimekiri koosnes rohkem kui 200 ettevõttest, kus on üle 1000 töötaja, kirjutab Forbes Women.

Meeldivate juhtide edetabelisse pääses vaid kaks naist – 35. kohale jäi Victoria’s Secreti Sharon Turney ning 50. kohale Yahoo Marissa Mayer. Kas asi on vaid numbrites? On ju kõigest 4,6 protsenti Ameerika avalike ettevõtete tippjuhtidest naised. Siiski, Edelman ja Northwestern Mutual on mõlemad erafirmad, aga nende juhid pääsesid esikümnesse. Eraldi võeti vaatluse alla ka keskmise suurusega ja väiksemad firmad, kuid ikkagi ei pääsenud ükski naisjuht esimese 25 sekka. Miks siis on meeldivaid naisjuhte nii vähe?

Ameeriklased eelistavad meesülemust

Tuleb välja, et nii mehed kui naised eelistavad enda ülemuseks meest. Gallupi möödunud-aastane küsitlus näitas, et kui ameeriklane saaks tööle minnes oma ülemuse ise valida, eelistaks naisülemust vaid 23 protsenti ja meesülemust 35 protsenti töötajatest.

«Kahjuks ei tohiks see uuringute järgi olla mingi üllatus. Umbes kolmandik tööealistest inimestest tänapäeval eelistab jätkuvalt meesjuhti, kusjuures see soov on valdav just noorte töötajate seas,» ütles Boredom to Boardroom looja Kari Reston.

Huvitav on see, et kuigi naisjuhte tekib tasahaaval üha juurde, eelistavad alluvad ikkagi meessoost ülemusi rohkem.

Tehnoloogiaettevõtetes on naisi vähem

Viimastel aastatel on sama edetabeli tipus trooninud just tehnoloogiaettevõtete juhid (näiteks Facebooki Mark Zuckerberg ja Apple’i Tim Cook). Kas võib olla, et just siin peitub vastus? On ju teada, et tehnoloogiaettevõtted on kõige populaarsemad ja inimestele meeldib seal töötada. Juhid on seal aga enamasti mehed. Kahtlemata võib selle teema üle pikemalt juurelda.

50. kohale jäänud Marissa Mayer tegelikult ülipopulaarne ei ole. Näiteks on kõvasti kritiseeritud seda, et ta Yahoos kaotas kodus töötamise võimaluse. Lisaks olevat töötajad ette heitnud, et ettevõtte juhtimine on puudulik ja see on Yahoos töötamise peamiseks miinuseks.

«Selle uurimuse tulemused näitavad taaskord, et me peame palju vaeva nägema, et naiste ja meeste annet saaks täiel määral rakendada,» lisas Reston. Tõepoolest, see, et naised saavad rohkem juhiameteid, on vaid pool võitu. Palju raskem on aga muuta inimeste arusaama, et ka naine võib olla suurepärane juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles