Viis teaduslikult tõestatud viisi, kuidas oma eluga rohkem rahul olla

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Üks oluline asi elus, mille peame enda jaoks selgeks tegema, on see, kuidas õnnelikumad olla. Ent teine, ja vahest veelgi tähtsam, on see, kuidas oma eluga rahul olla.

Nobeli rahupreemia võitja Daniel Kahneman selgitas oma TED-i kõnes kenasti, mis vahel neil kahel on. Õnn tähendab seda, et sa oled oma elus õnnelik. Me kogeme õnne nüüd ja kohe, konkreetses hetkes. Eluga rahul olemine tähendab seda, et sa oled oma elu üle õnnelik. See on see õnnetunne, mis eksisteerib siis, kui me räägime minevikust ja suuremast perspektiivist. Õnnetunde ja õnne kogemise kohta on palju materjali, kuidas on lugu aga rahuloluga? Business Insider kirjutab sellest, mida me saame teha, et olla oma eluga rahul.

Teadlased on tõestanud, et järgmised viis asja mõjutavad seda, kuidas me oma elu näeme ja kuivõrd rahul sellega oleme.

Sõbrad

Kui sul on palju lähedasi sõpru, siis see tõstab rahulolu oma elu üle peaaegu 20 protsenti. Lisaks sellele on suurema lähedaste sõprade ringiga inimesed 23 protsenti optimistlikumad. Saad oma naabritega hästi läbi? Ka see suurendab rahulolu oma elu üle ja vähendab võimalust, et tunned üksindust.

Milline on sinu elu lugu?

Teadlased on kindlaks teinud, et me leiame oma elumõtte lugudest, mis me endale oma elu kohta räägime. Kas oled üritanud kunagi oma lugu üles kirjutada? Nimelt on kindlaks tehtud, et need, kes on oma elukäigu üles kirjutanud, on oma eluga 10 protsenti rohkem rahul. Peale selle suurendab see optimismi tuleviku suhtes (17 protsenti).

Rahulolutunnet suurendab ka see, kui sa tead oma sugupuud. 2002. aastal läbi viidud uuring näitas, et inimesed, kes tundsid oma sugupuu ja suguvõsa ajaloo vastu huvi, olid 6 protsenti rohkem oma eluga rahul. Lapsed, kes on kursis oma esivanematega, on kõrgema enesehinnanguga ja nad tajuvad, et kontrollivad oma elu.

Sea omale eesmärgid

Kindlaks on tehtud seegi, et inimesed, kes on omale seadnud kindlad eesmärgid, on oma eluga 20 protsenti rohkem rahul ja 26 protsenti paremal arvamusel iseendast. Ühe uuringu käigus selgus, et inimesed, kes suhtuvad elus millessegi suure kirega, ilmutasid paremaid tulemusi näiteks suhtumises ellu ja elumõttesse ning neil esines vähem depressiooni ja ärevust.

Eesmärkide all ei peeta tingimata seda silmas, et peaksid võitma Oscari või teenima miljoneid eurosid. Tunduvalt suuremat rahulolu pakub see, kui su elus leiavad aset väikesed asjad, mille üle saad uhke olla. Pea meeles ka seda, et kui sa kohe ei saavuta edu, siis ei tasu veel alla anda. Südikus on üks isikuomadus, mida seostatakse ka suurema rahulolutundega.

Raha pole vastus

Teadlased on välja selgitanud, et mida materiaalsem on inimene, seda vähem on ta oma eluga rahul. Nimelt 2001. aasta uuring näitas, et need, kelle väärtushinnanguid peeti materiaalseteks, olid oma eluga kõige vähem rahul. Aasta hiljem läbi viidud uuring näitas näiteks sellist asja, et kui pühadele palju raha kulutada, siis muutuvad pühad inimeste jaoks vähem nauditavaks.

Jätka arenemist

Kas oled viimase paari kuu jooksul märganud oma elus muutusi? See on hea. 2002. aasta uuring näitas, et üle 40-aastased inimesed, kes suutsid oma elus vähemalt üht muutust märgata, olid 8 protsenti lootusrikkamad tuleviku suhtes.

Veel on kindlaks tehtud see, et vanemad inimesed, kes jätkavad lugemist ja õppimist ka hilisemas elus, on oma eluga rohkem rahul. Aastate jooksul taibatakse sedagi, et avatud meel aitab end arendada.

Niisiis, viis teaduslikult tõestatud moodust, kuidas oma eluga rohkem rahul olla on järgmised: sõbrad, eesmärgid, elu lugu, raha ei tee õnnelikuks, areng. Kõige tähtsamaks võib vast pidada kõige viimast, sest kui sa ei õpi, siis pole sa võimeline ka end paremaks muutma.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles