Üllatavaid viise, kuidas armastus sind mõjutab

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Südamega saad aru, kui oled armunud, aga kas teadsid, et su keha reageerib veel enne kui süda? Tõepoolest, kui oled armunud, hakkavad toimuma kehas muutused, mis mõjutavad käitumist.

Aju reageerib kohe

Aju saab armumisest aru esimesena, isegi varem, kui sa seda mõistad. Ajus reageerib armumisele tosin piirkonda juba viiendiku sekundi jooksul, kirjutab Genius Beauty.

Südamelöögid aeglustuvad

Koheselt mõjutavad tunded ka hormoone, mille järel läheb vererõhk madalamaks ja südamelöögid aeglustuvad.

Armastus ei lase magada

The Journal of Adolescent Health tuletab meelde, et armsama peale mõtlemine hoiab sind õhtul üleval vähemalt tund aega kauem. Armunutel võib oma unistuste pärast tekkida kurnav unevõlg.

Valu on vähem tunda

Stanfordi ülikool avaldas uuringu, milles selgitatakse, et armastus muudab ajus retseptorite funktsionaalsust nii, et need hakkavad toimima kui valu leevendavad ravimid. Nõnda pole füüsiline valu nii intensiivne kui varem.

Mälu veab alt

Kui keegi on sul pidevalt mõtetes, toodab aju õnnehormooni oksütotsiini ja see häirib mälu. Pole ime, et armununa tähtsad asjad meelest lähevad.

Muutud ebatavaliselt armukadedaks

Kui märkad, et sinu silmarõõm miilustab kellegi teisega, võtavad sinu üle võimust väga tugevad tunded, mille olemasolust sa varem ei teadnudki. Uurijad Florida ülikoolist ütlevad, et inimesed muutvad armununa omandihimuliseks.

Toit maitseb magusamana

Ameerika psühholoogide ühingu eksperimendis paluti tudengitel kirjutada armastusest essee ning seejärel pakuti neile süüa ja juua. Katsealuste sõnul maitses igasugune toit magusana.

Raskem on keskenduda

Armununa keerlevad mõtted silmarõõmu ümber ja väga raske on millelegi muule mõelda. Kui sa ei saa oma tööülesannetega hakkama, siis ära süüdista ennast, see on kõigest armastuse sümptom.

Isegi hääl muutub

Ajakirjas Journal of Evolutionary Psychology avaldatud uuringus väidetakse, et kui naine räägib mehega, kes talle meeldib, siis on ta hääletoon tavalisest kõrgem.

See on tunda ka kontides

Teadlaste sõnul on õnnelikel paaridel tugevamad kondid. Tuleb välja, et armastus mõjutab inimese tervist mitmel üllataval moel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles