Üksteist märki, et kallim tõepoolest armastab sind

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamik suhteteooriaid keskendub sellele, kui intiimsetena partnerid end omavahel tunnevad. Ent John Gottmanni käitumisteooria kohaselt tuleb keskenduda pigem välistele faktoritele, kui soovid oma suhet analüüsida. Gottmanni teooria järgi on inimese teod palju kõnekamad kui tema sõnad.

Psühholoogiaportaal Psychology Today võttis Gottmanni mõtted aluseks ja koostas nimekirja üheteistkümnest asjast, mis viitavad sellele, et partner tõepoolest armastab sind.

1. Ta tahab sinuga aega veeta. Eduka pikaajalise suhte kõige olulisemaks näitajaks on see, kui te mõlemad tahate oma suhtesse aega panustada. Kuigi teil mõlemal võib olla palju tööülesandeid, pereprobleeme või muid kohustusi, leiate te teineteise jaoks ikkagi aega, sest hoolite üksteisest väga.

2. Ta küsib, kuidas su päev möödus. Kui olete koos, kas partner küsib sinult, mida sa sel päeval tegid? Kas ta on tundnud huvi selle vastu, kuidas sul tööl läks? Paarid ehitavad oma suhte sageli praktilisele toetussüsteemile, mis toimib tänu suhtlemisele.

3. Ta usaldab sind. Partner, kes sind usaldab, ei kahtle sinu sõnades või tegudes. Uuringud on näidanud, et edukas pikaajalises suhtes olevad inimesed tahavad teada, kus nende partner on ja millega tegeleb. See soov tuleneb sellest, et sa hoolid teisest inimesest ja muretsed tema pärast, mitte sa ei kahtlusta, et ta võib midagi salajast korda saata.

4. Ta aitab sind, kui sul on abi vaja. Kui partner oskab elektroonikaga ringi käia, kuid sina ei tunne end selles valdkonnas niivõrd kindlalt, siis on täiesti normaalne, et partner pakub sulle abi. Kui oled haigeks jäänud ja vajad midagi apteegist, siis on just partner see, kes sinu eest hoolitseb ja sulle ravimeid toob. Ta on olemas, kui sa teda vajad.

5. Ta austab sinu vaatepunkti. Hiljuti läbi viidud uuring näitas, et õnnelikus suhtes on võimalik olla ka siis, kui sinu ja partneri poliitilised vaated on täiesti erinevad. Oluline pole mitte see, milline on sinu arvamus, vaid see, kuivõrd avatud oled sa partneri arvamust aktsepteerima.

6. Ta arutab sinuga tähtsaid otsuseid. Paarid langetavad igasuguseid otsuseid koos, alates igavatest kodutöödest kuni oluliste majanduslike otsusteni. See on täiesti normaalne, et kumbki teist vastutab koduses majapidamises erinevate asjade eest, kuid aeg-ajalt on oluline tunda, et sinu arvamus loeb ka neis asjades, mis muidu on partneri pärusmaa.

7. Ta näitab oma tundeid välja. Selleks, et olla omavahel emotsionaalselt intiimsed, ei pea sageli seksima. Tegelikult ei pea selleks üldse seksima. Aga teatud määral füüsilise läheduse väljendamine näitab, et partner tunneb sinuga sidet, mis on tema jaoks väga tähtis. Olgu tegemist näiteks kasvõi sellega, et ta hoiab su käest kinni.

8. Ta vaatab sind. Mitteverbaalsed vihjed näitavad sageli sügavamaid tundeid. Kui partner vaatab rääkimise ajal sulle otsa või märkad, et ta on juba mõnda aega sind eemalt jälginud, siis see tähendab, et ta naudib sinuga koos olemist. Te ei pea veetma tunde teineteisele otsa vahtides, ainuüksi kiire pilk võib edasi anda positiivseid ja armastavaid võnkeid.

9. Talle meeldib minevikust rääkida. Partnerid, kes räägivad oma koosveedetud imelistest hetkedest ja teevad seda positiivselt ning toetavalt, muudavad oma sideme tunduvalt tugevamaks. Kui partner alustab juttu sõnadega: «Mäletad, kui me...» ja räägib siis mõne lõbusa loo teie ühisest minevikust, siis see näitab, et sina ja teie ühised läbielamised on kallima jaoks väga olulised.

10. Ta on valmis sind ja teie suhet kaitsma. Kas on kunagi juhtunud, et kui keegi sind kritiseerib, siis partner kaitseb sind? Või liitub ta pigem kritiseerijatega? Suurtest armastusromaanidest on teada, et kui sa tõesti kedagi armastad, siis oled valmis oma heaolu tema nimel ohverdama. Suhtes olevad inimesed saavad oma armastust teineteise vastu näidata kasvõi sel viisil, et astuvad koos välistele rünnakutele vastu.

11. Ta tekitab sinus hea tunde. Partner, kes sinust tõeliselt hoolib, tahab sinu enesehinnangut tõsta. Suhe peaks meie enesetunnet paremaks muutma. Me tahame end ümbritseda inimestega, kes meis häid tundeid tekitavad. See ei tähenda, et teie suhtes ei pruugi üldse ette tulla probleeme. Aga kui sa tunned, et partner parandab su tuju, siis tahad sa kahtlemata temaga koos olla ja oled valmis kõik probleemid lahendama.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles