Ka tüdrukud mängivad relvadega, roosade relvadega

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mänguasjatootjad on avastanud uue suuna – üha rohkem mängurelvi toodetakse tüdrukutele, kes saavad eeskuju uue aja filmi- ja raamatukangelastelt.

Tüdrukute vibud ja püstolid pole aga sellised nagu poistel, sest need on valdavalt kas roosad või lillad. Roosa vibuga lasevad sulgedega kaunistatud nooli tüdrukud, kes jäljendavad «Näljamängude» kangelannat Katniss Everdeeni või «Vaprakese» printsess Meridat, kirjutab NY Times.

Tüdrukute eeskujud on kiirelt muutumas ja nõnda muutuvad ka mänguasjad. Kuigi «Tasujate» Must Lesk näitab ilmekalt, et tüdrukud ei jää poistest milleski maha, on neiude mängurelvad ikka stereotüüpselt roosad. Pole teada, kas roosade relvade müük on tõusmas iganenud arusaamadele panustamisest hoolimata või just selle tõttu.

The Rebelle mänguasjade sarjas on relvad roosad, lillad, valged või kuldsed ning nimedeks näiteks Heartbreaker või the Pink Crush. Zingi vibud moodustasid möödunud aastal juba veerandi firma kogutoodangust. Nende mänguasjade seast võib leida näiteks heleroosa «pumppüssi», mis tulistab vahukomme.

Lisaks on oma koha saanud naiskangelaskujud nukuriiulitel ja Barbie Katniss näeb välja samasugune nagu filmis. Tema vibu polegi roosa.

Kõike seda on korraga väga palju ja nii mõnigi ema võib mõelda, kas see on ikka lapsele hea. Oleme ju harjunud mõtlema, et mängurelvad on poistele, mitte tüdrukutele. Lastepsühholoog ja mänguterapeut Sharon Lamb rahustab, et agressiooni stimuleerivad mänguasjad teevad lastele head.

«Mänguasjad ei tee tüdrukuid agressiivsemaks, vaid annavad hoopis tüdrukutele mõista, et nende agressiivsed impulsid on normaalsed ja neil peab olema võimalus neid välja mängida,» selgitab ta. «Mis mulle aga ei meeldi, on nende asjade stereotüüpne plikalikkus. Kas need peavad olema roosad? Miks nad ei või olla vaprad ja peavad olema vaprakesed? Miks peavad tüdrukud «pahadega» võideldes, nõrgemaid kaitses või vihasena seksikad välja nägema?»

Zing sai enda selgitusel idee tüdrukute relvadeks Facebookist ja Amazonist, kus kliendid selle kohta huvi välja näitasid. Hasbro turundusjuht John A. Frascotti näeb uue suuna taga ühiskonna muutusi. Varasemalt katsed tüdrukutele «poiste mänguasju» pakkuda ebaõnnestusid, sest huvi ei olnud piisavalt suur. Murrangu taga nähaksegi peamiselt Katnissi tegelaskuju «Näljamängude» triloogiast, kes on praegu tüdrukute lemmikkangelane.

Näiteks 11-aastane Jill Calderon käib ühes Atlanta koolis kuuendas klassis ja mängib enda sõnul sõbrannadega vahetundide ajal «Näljamänge». Jilli emal pole midagi selle vastu, kuid tema vanavanemate meelest on see hirmuäratav, et tüdrukud üksteist mängult tapavad. «See on nagu «Kärbeste jumal», aga esinäitleja on naissoost ja relvad on paremad,» arvab tema ema Amy Baxter, kes oli ülikoolis vibulaskja ja uutes mänguasjades probleemi ei näe. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles